HomeMediaBoekrecensies/ te recenseren

Heb je interesse om dit boek te recenseren? Mail ons.

9789045034492-waarom-feminisme-goed-is-voor-mannen-l-LQ-f

'Ik ben feminist en geloof dat feminisme goed is voor mannen.' Aan het woord is Jens van Tricht, wegbereider van mannenemancipatie in Nederland. In de afgelopen honderd jaar hebben vrouwen toegang geëist tot domeinen die voorheen aan mannen waren voorbehouden, maar op het gebied van de mannenemancipatie bleef het opvallend stil.

Toch worden ook mannen door genderongelijkheid in hun vrijheid beperkt. Want 'echte mannen' moeten nog altijd stoer zijn, zelfverzekerd, sterk en onafhankelijk. Ze moeten hard werken, mogen niet huilen en geen kwetsbaarheid tonen. Het belemmert veel mannen om ten volle zichzelf te zijn, en dat heeft ook op maatschappelijk niveau destructieve gevolgen.

Waarom feminisme goed is voor mannen biedt een nieuw, hoopvol perspectief op mannen en mannelijkheid. Het laat zien hoe mannen kunnen bijdragen aan een betere wereld en wat ze daarbij zelf te winnen hebben. Van Tricht bepleit in dit prikkelende boek de vrijheid voor ieder mens om los te reken uit de beperkende verwachtingen en al zijn of haar talenten te benutten.

Uitgeverij: Atlas Contact, ISBN: 9789045034492

Te recenseren!

Lees meer...

9200000085089702

Maggy worstelt. Soms met het leven maar vooral met zichzelf. Naast haar leven als jonge vrouw in hartje Londen - met bijbehorend sprankelend leven - stuitert ze van paniekaanval naar zelfbeschadiging en van depressie naar overmatig drinken. 

Maar, tegenwoordig heeft ze een gereedschapskist vol handvatten die haar helpen staande te blijven als haar hoofd op hol slaat. Zo weet ze waar ze het beste kan huilen in het openbaar (in een bikramyogales, bij een zelfscankassa of achter in een Uber), waar ze blij van kan worden (een te gekke band ontdekken op Spotify, honden knuffelen en een opgemaakt bed) en waar ze het gevoel van krijgt dat ze leeft (haar nagels in een neonkleur lakken, zoute drop eten en de handstand doen).

Onthoud dit als je verdrietig bent is een briljant boek en een mentale oppepper voor iedereen die weleens flipt in een lift, buitenproportioneel zenuwachtig is voor een afspraak of gewoon een ijzersterk boek wil lezen. Rauw, eerlijk, bijzonder grappig en confronterend herkenbaar.

Uitgeverij: Spectrum, ISBN: 978000359592

Te recenseren!

Lees meer...

9200000085931790

Hoe werkt het eigenlijk? Alles wat je altijd al wilde weten over het vrouwenlichaam. Nu overzichtelijk beschreven door twee gynaecologen in een informatief handboek. Voor alle vrouwen van 0 tot 100 jaar.

  • - Duidelijke uitleg over de werking van de geslachtsorganen, vanaf de eerste menstruatie tot na de overgang.
  • - Alles over seksualiteit, anticonceptie, menopauze, hormoontherapie. Wat is normaal en wanneer moet je hulp zoeken en bij wie?
  • - Van incontinentie, vleesbomen en soa's tot kwaadaardige aandoeningen: alle klachten en behandelwijzen op een rijtje, met heldere uitleg over wat er gebeurt en waarom.
  • - Met duidelijke verwijzingen naar goede websites.

Uitgeverij: Kosmos, ISBN: 9789021567884

Te recenseren!

Lees meer...

9200000085931875

De kunst van (mindful) leven komt veel voor in de boeken van Thich Nhat Hanh. In zijn boek Leven geven zeven meditaties een nieuwe invalshoek op ons bestaan, onze relaties en onze verbondenheid met de wereld. Daarbij staat mindfulness centraal: die geeft antwoord op onze diepste levensvragen.

Leven bevat de kern van de Boeddha's leer. Het boek biedt geen ontsnappingsroute naar een vage, gelukzalige plek. Integendeel: op weg van geluk, begrip en liefde leren we ieder moment diep te beleven, hier en nu. Dan ervaren we vreugde, zelfs als de dood dichtbij komt.

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese, boeddhistische zenleraar, dichter en mensenrechtenactivist. Martin Luther King nomineerde hem voor de Nobelprijs voor de Vrede. Leven is gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen en op de laatste lezingen die hij gaf, kort voor zijn plotselinge ziekenhuisopname.

Uitgeverij: Ten Have. ISBN: 9789025906245

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor hoe kennis over vrouwen ons misleidt en wat we daaraan kunnen doen

In de wetenschap heersen hardnekkige vooroordelen over vrouwen. Zo zouden zij minder sterk, minder technisch en minder intelligent zijn dan mannen. Vandaar ook dat de wetenschap, altijd al gedomineerd door mannen, vrouwen systematsich uitsloot.

In Ondergeschikt ontmaskert Angela Saini veel ingesleten 'waarheden' over vrouwen als vooroordelen en mythen. Dat doet ze met overdonderend wetenschappelijk bewijs en pakkende voorbeelden, vooral uit de neurowetenschap, psychologie, geneeskunde, antroplogie en evolutiebiologie. Als er al sekseverschillen bestaan, blijken die bovenal cultureel bepaald, niet biologisch.

Saini levert in haar boek munitie in de strijd tegen zogenaamd wetenschappelijke maar in wezen zeer vrouwonvriendelijke ideeën. Echte wetenschap is juist gebaat bij de inbreng van vrouwen.

Uitgeverij: Ten Have. ISBN: 9789025906344

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor de kracht van dankbaarheid

'Ik heb lange tijd de kracht van dankbaarheid onderschat. Het leek me wel leuk en aardig, maar was het wel realistisch? Is het niet iets dat je snel kunt overdrijven? Tot ik me erin ging verdiepen en dankbaarheid ook actief in mijn eigen leven begon toe te passen.'

Dankbaarheid oogt op het eerste gezicht wat fragiel, maar heeft een enorme beschermende kracht. Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen verdiepten zich in internationaal wetenschappelijk onderzoek en ontdekten dat dankbaarheid een van de krachtigste hefbomen is voor meer welbevinden. Dankbaarheid maakt je leven intensiever en vreugdevoller. Het vergroot bovendien je veerkracht, waardoor je moeilijke momenten met meer hoop en moed tegemoet kunt treden.

Het allerbeste nieuws? Dankbaarheid kun je trainen. Dit inspirerende boek helpt je op een heel praktische manier op weg, aan de hand van concrete oefeningen en tips. Het toont hoe ook jij meer dankbaarheid kunt ervaren en het als een basishouding in je leven kunt integreren, zodat je de verrijkende en beschermende kracht ervan ten volle kunt ervaren.

Uitgeverij: Lannoo. ISBN: 9789401446907

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor angst na kanker

Veel mensen die kanker hebben gehad, zijn na hun behandeling bang dat de ziekte opnieuw toe zal slaan. Soms gaat die angst voor terugkeer hun leven steeds meer beheersen.

Psychologen Jan Verhulst, die zelf te maken kreeg met kanker, en Coen Völker, verbonden aan het Helen Dowling Instituut en gespecialiseerd in psychologische zorg na kanker, maken in dit boek die angst bespreekbaar. Ze gaan in op hoe angst ontstaat en geven je talloze praktische handvatten mee om de angst beter hanteerbaar te maken, zodat je je blik weer op de toekomst durft te richten.

Uitgeverij: Lannoo. ISBN: 9789401446877

Te recenseren!


Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor hoogsensitief opvoeden

Een onmisbaar boek voor ouders en kinderen die hun weg zoeken in het opgroeien met hoogsensitiviteit.

Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.

Melissa Mertens deelt haar expertise rond hoogsensitiviteit via lezingen en workshops over hoogsensitieve kinderen. Steven Giels is lector orthopedagogie en een van de drijvende krachten achter ZITDAZO, een organisatie die op een laagdrempelige manier ouders wil ondersteunen in de opvoeding van hun kind. Lies Cattersel is moeder van een hoogsensitieve dochter en blogt hierover onder meer op de online community van Hoogsensitief Opvoeden. Ann Bogemans schreef de gedichten in dit boek. Erika Verhoeven zorgde voor de illustraties.

Uitgeverij: Lannoo. ISBN: 9789401446860

Te recenseren!

Lees meer...

Afbeeldingsresultaat voor coach jezelf naar succes

Wil je meer uit jezelf, je leven en je werk halen? Wil je meer tijd hebben, succesvoller zijn, meer voldoening ondervinden? In dit boek leer je succes te krijgen en alles te bereiken wat je altijd al wilde.

Talane Miedaner presenteert, vanuit haar jarenlange ervaring als persoonlijke coach, de 101 beste, krachtigste en effectiefste coaching-tips. Met haar heldere no-nonsense benadering laat ze zien hoe je kunt afrekenen met 'energievreters' en hoe je de rommel in je leven opruimt, zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen die je echt belangrijk en prettig vindt.

Uitgeverij Rainbow, ISBN: 9789041711502

Te recenseren!

Lees meer...

9200000085931795

De klassieker Handboek Spiegelogie van meesterverteller Willem de Ridder mag in geen enkele boekenkast ontbreken, zeker niet als je je op het spirituele pad begeeft. Willem is erin geslaagd om diepe levenswijsheid met humor te verpakken in een eenvoudige boodschap. Hoe krijg jeje leven weer in beweging nadat je van je kindertijd tot je volwassen leven bent geconditioneerd om op de automatische piloot te leven? Door te gaan oefenen! Gewoon, iedere dag even met jezelf oefenen om je eigen fan te worden. Hij breekt tevens een lans voor het vormen van fanclubjes, waarin de leden fans zijn van elkaar en elkaar onvoorwaardelijk steunen. Dit is de sleutel tot geluk: grijp de macht over je eigen leven weer terug en er kunnen zomaar wonderen gebeuren. Willem laat je in dit boek aan de hand van heel veel herkenbare voorbeelden en verhalen zien hoe je dit aanpakt. Zijn ongedwongen en recht voor zijn raap verteltrant neemt je mee en laat je niet meer los. Een boek dat je op een luchtige en oer-Hollands nuchtere manier bewust maakt van jezelf en laat zien hoeveel er in je zit aan capaciteiten en mogelijkheden. Aan de slag!

Uitgeverij AnkhHermes, ISBN: 978020214574

Te recenseren!

Lees meer...

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media