Compassie voor beginners

9789021559988-compassie-voor-beginners-l-LQ-f

Gerecenseerd door: Ingrid Verbeek-Starink

De schrijver van dit boek over compassie werd op zijn 11e jaar monnik in een Tibetaans klooster in India. In 1985 werd hij de belangrijkste vertaler naar het Engels van de Dalai Lama, die een groot voorbeeld van het uitdragen van compassie voor hem is. Hij trouwt en wordt vader van 2 dochters. Deel I beschrijft waarom compassie belangrijk is. We hebben allemaal een natuurlijke, aangeboren aanwezigheid van compassie (=medeleven met anderen en met onszelf). Dat is een schakelketting, die begint met empathie en dan via intentie, motivatie, aandacht en liefdevolle vriendelijkheid, compassie oproept. Compassie behelst het streven naar ‘Geluk voor jezelf en voor anderen’ en tevens de wens om ‘Vrij te zijn van lijden voor jezelf en voor anderen’. Het omvat vriendelijkheid, begrip, acceptatie en geeft ons de mogelijkheid om op lijden te reageren met begrip, geduld en liefde, in plaats van angst en afkeer. Het zet aan tot daden, de bereidheid te helpen, in tegenstelling tot empathie. Kernwoorden zijn: ‘Zien-Voelen-Handelen’. Je neemt de nood of het lijden waar. Je voelt je emotioneel verbonden met die nood of dat lijden en reageert intuïtief met de wens dat die situatie verzacht wordt. Dit alles gebaseerd op het inzicht dat de ander net als jij, vrij wil zijn van lijden. Je breidt de cirkel steeds verder uit en begint eerst met compassie te leren voor een dierbaar persoon, dan voor jezelf, dan voor iemand waar je neutraal tegenover staat, dan voor iemand waar je moeite mee hebt en tenslotte voor iedereen. In deel II van het boek staan duidelijke oefeningen om dit te trainen. Deel III beschrijft welke positieve gevolgen compassie voor jezelf en de wereld kan hebben. Er worden verspreid door het boek wetenschappelijke onderzoeken beschreven. Dit boek pleit voor het opnemen van compassietraining in ons dagelijks leven. Een wereld met meer compassie begint bij jezelf. Compassie is de sleutel tot een zinvol leven. 

 

voor een leven met meer moed en geluk

Compassie - de volgende stap na mindfulness

Compassie houdt in dat we medeleven hebben met anderen en met onszelf. Ieder mens wordt geboren met een vermogen tot compassie. Maar we zijn bang om gebruikt te worden door anderen of om een slappeling te worden. Daarom ligt het voor de westerse mens niet voor de hand om zijn compassie-spier te trainen. Wetenschap, psychologische inzichten en het levensverhaal van de auteur wijzen echter uit: als je deze spier traint, ervaar je minder stress en verbetert je gezondheid. Compassie loont dus – en het is de volgende stap na mindfulness.

Thupten Jinpa was monnik, maar is inmiddels getrouwd en heeft 2 dochters. In de VS ontwikkelde hij samen met de Stanford Universiteit een veelgeprezen compassie-training. Hij was bijna 30 jaar de belangrijkste vertaler van de Dalai Lama.

‘Compassie lijkt vaak ver weg en moeilijk. Thupten Jinpa maakt het eenvoudig, praktisch en inspirerend. Zowel persoonlijk als in de samenleving. Een echte aanrader!’ – Wibo Koole, auteur van o.a. Mindful werken
Laatst aangepast op maandag, 09 april 2018 14:38

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media