Gio MeijerArts voor integrale geneeskunde in Amsterdam, bestuurslid en redactielid van het Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde (TIG) en actief in de Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde.

Hoe ziet je netwerk eruit?
‘Mede dankzij mijn betrokkenheid bij het Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde is mijn netwerk groot en divers. Ik ben daardoor in de gelegenheid bij congressen en symposia te zijn waar ik gepassioneerde vakgenoten uit de hele wereld ontmoet. Zo was ik vorig jaar bijvoorbeeld bij het congres Vrouwelijke Leiders in de Zorg, bij het 4e Arts & Voeding Congres en het Alzheimercongres. En ik ben net terug uit Stuttgart waar ik deelnam aan het International Congress for Integrative Health & Medicine, geaccrediteerd door the European Council waar ook de WHO vertegenwoordigd was. Gastsprekers uit Noord- en Zuid-Amerika, Saoedi-Arabië en Israël vertelden over de vele Integrative medicine initiatieven in hun land. Zo biedt het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York zorg aan ‘every one who is touched bij cancer’. Alle directe familieleden van een kankerpatiënt  kunnen gratis gepaste ondersteuning krijgen. Hoe mooi is dat? Onze patiënten, behandelaren en onszelf zou ik dat ook gunnen! Ik zou willen dat we in Nederland ook stappen vóór preventie en gezondheid zouden nemen.‘

 

Wat is je missie?
‘Wat ik het liefst wil (en doe) is anderen inspireren verder te kijken dan de reguliere gezondheidszorg. En dan op basis van goede, wetenschappelijk verantwoorde informatie een keuze te maken, wellicht voor gezondheidszorg die past bij het stimuleren van het zelfgenezend vermogen. Ik vind het belangrijk dat de informatie in het tijdschrift gedegen is en voorbij de emoties gaat. Zo kunnen lezers op basis van feiten beter beoordelen of deze geneesmethode bij ze past. Verder help ik er graag aan mee alle pioniers op het gebied van integrale geneeskunde met elkaar te verbinden, zodat ze geïnspireerd blijven. Het tijdschrift is in 1984 opgericht, door een paar enthousiaste wetenschappers, met financiële steun van het ministerie van Volksgezondheid. Dit om onderzoek te doen naar wat toen ‘alternatieve’ geneeswijzen werden genoemd. Ik zit sinds 2012 in het bestuur en in de redactie van dit tijdschrift.’

 

Wat versta je precies onder integrale geneeskunde?
‘De patiënt-arts relatie staat centraal, de mens wordt als één geheel beschouwd en er kan gebruik gemaakt worden van alle therapieën waarvoor wetenschappelijke onderbouwing bestaat. Effectiviteit en veiligheid staan hierbij voorop. In mijn praktijk zie ik iedere dag resultaat van de bredere, integrale aanpak, ook bij patiënten die regulier niet verder geholpen konden worden.
Ik vind het een geschenk als ik ze kan bijstaan bij levensvragen en passende adviezen en behandeling kan geven. Zo zullen patiënten met allerlei soorten ziekten mij nooit horen zeggen: ‘Sorry, ik kan u niet helpen’, want de ervaring leert dat de kwaliteit van leven en het welbevinden vaak beter kunnen.”

 

 

 

Twitter: @GioMeijer, LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/gio-meijer-540a43b/nl

Site van het Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde www.tigweb.nl.
Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde voor artsen die integrale geneeskunde ondersteunen en register leden www.AVIG.nl.
 
Aanbod: VNVA-leden die een abonnement op het Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde (TIG) willen, kunnen zich inschrijven via: http://tigweb.nl/?page_id=23. Door bij het lidmaatschap van een beroepsvereniging ‘VNVA’ in te vullen krijgt u dit abonnement voor € 50 per jaar (in plaats van € 70).

 

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media