HomeNieuwsBlogsBericht uit Londen - Caroline Schneeberger

Bericht uit Londen - Caroline Schneeberger

Volg Caroline tijdens haar Public Health master aan the London School of Hygiene and Tropical Medicine.

De eerste weken van het nieuwe jaar waren gevuld met evalueren. Health care evaluation, oftewel meten is weten, was een van mijn hoofdvakken. Werkt de behandeling die we geven eigenlijk wel zoals hij zou moeten werken? Hoe zit het met de kosteneffectiviteit, besteden we ons zorgbudget zo optimaal mogelijk? Heeft iedereen toegang tot de nodige zorg? En als laatste hoe ervaren patiënten de zorg? Maar hoe in hemelsnaam meet je zorg met al haar verschillende dimensies. Alle bovenstaande vragen leveren alleen maar meer en meer vragen op. Is een behandeling die de klacht verhelpt, maar veel bijwerkingen veroorzaakt, effectief? Wat is een extra levensjaar in goede gezondheid (een QALY) waard? Voor een patiënt zitten hier geen grenzen aan. Het Engelse gezondheidszorgsysteem heeft de limiet rond 30,000 pond gelegd, enkele uitzonderingen daar gelaten. Het is bekend wie er aanklopt bij de huisarts of het ziekenhuis met een zorgvraag. Hoe krijg je echter inzicht in de groep van mensen die zorg nodig heeft maar die zorg niet ontvangt. En waarom niet? Misschien wordt de zorg wel vergoed maar hebben ze geen geld om de busrit naar het ziekenhuis te betalen of weten ze niet dat ze zorg nodig hebben. Ervaringen van patiënten worden onder andere beïnvloed door de uitkomst, maar een goede uitkomst hoeft niet per se te betekenen dat de geleverde zorg van top niveau was. Tender loving care kan ook heel effectief zijn. Dit boeiende maar ook enigszins frustrerende vak bood de nodige gespreksstof tijdens de verschillende dinertjes in het kader van een uitgebreide evaluatie van zorgvuldig geselecteerde must-eat restaurants in Londen.....eten is weten. Voor de uitkomsten van deze ongeblindeerde evaluatie-studie met hoog risico voor bias ben ik altijd te benaderen.

 


 

Bad Pharma, het meeste recente boek van Ben Goldacre, heeft mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar, nee eigenlijk de voornemens voor de rest van mijn artsenbestaan drastisch beïnvloed. Ik ben de hele kerstvakantie in de ban geweest van dit boek. Een vakantie die had moeten bestaan uit uitslapen en zoetsappige romans lezen, stond in het teken van slecht uitgevoerde randomized control trials. En de invloed van het niet publiceren van alle uitgevoerde onderzoeken. Dit laatste betekent dat meestal alleen de trials die de voordelen van een bepaald medicijn laten zien gepubliceerd worden, KORTOM publication bias. Slechte trials en publication bias zijn de twee belangrijkste redenen waarom we nu van veel onderzochte medicijnen eigenlijk niet weten of ze wel of niet werken, terwijl een deel van deze de medicijnen dagelijks wordt voorgeschreven. Gelukkig voorkomt meneer Goldacre dat de moed je compleet in de schoenen zakt. Goldacre geeft in zijn boek handvatten hoe je als dokter maar ook als patiënt deze onwenselijke situatie misschien ietsepietsie kan verbeteren.....mijn goede voornemen.

Laatst aangepast op vrijdag, 03 januari 2014 14:55

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media