HomeNieuwsBeter een vrouwelijke internist

Beter een vrouwelijke internist

Een oudere patiënt is iets beter af met een vrouwelijke dan met een mannelijke internist, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, deze week gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. De bevindingen suggereren volgens de onderzoekers dat verschillen in werkwijze tussen mannelijke en vrouwelijke artsen mogelijk ook klinische implicaties hebben.

Yusuke Tsugawa en andere onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health hebben gekeken naar ruim 1,5 miljoen ziekenhuisopnamen van patiënten van 65 jaar en ouder gedurende vier jaar. Ze onderzochten het verband tussen de sekse van de behandelend arts – een algemeen internist – en het sterftecijfer na 30 dagen. Ook keken de onderzoekers naar heropnames. De acht geëvalueerde aandoeningen waren onder andere sepsis, longontsteking, hartfalen en urineweginfecties.

Van de patiënten die voornamelijk waren behandeld door vrouwelijke artsen stierf iets meer dan 11 procent binnen dertig dagen nadat zij opgenomen waren in het ziekenhuis, tegenover 11,5 procent die behandeld waren door mannelijke artsen in hetzelfde ziekenhuis. Naast betere overlevingskansen, werden patiënten van vrouwelijke artsen na die eerste maand minder vaak weer opgenomen in het ziekenhuis. De onderzoekers hebben gecorrigeerd voor ernst van de ziekte.

Uit literatuuronderzoek is eerder gebleken dat de werkwijze van mannelijke en vrouwelijke artsen uiteenloopt. Vrouwelijke artsen zouden meer geneigd zijn klinische richtlijnen te volgen, vaker preventieve zorg toepassen en in de communicatie meer patiëntgericht zijn. In de VS, waar het onderzoek plaatvond, is ongeveer één op de drie artsen een vrouw.

Bij het onderzoek waren 58.344 internisten betrokken, onder wie 18.751 vrouwen. De vrouwelijke artsen waren relatief jonger en behandelden iets minder patiënten dan hun mannelijke collega’s. Ook werkten ze iets vaker in grote opleidingsziekenhuizen. Deze factoren zijn meegenomen, maar de onderzoekers vonden alsnog een link tussen de sekse van artsen en de overlevingskans van patiënten.

 

Bron: Arts in Spe

JAMA Intern Med. Published online December 19, 2016. doi:10.1001/jamainternmed.2016.7875

Laatst aangepast op dinsdag, 03 januari 2017 09:49

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media