HomeNieuwsNieuwsNieuws archief
All Features

Nieuws archief

Minister Schippers (VWS) schrijft een brief aan de Tweede Kamer over de uitvoering van een motie die de regering verzoekt om in overleg te gaan met de relevante partijen om vrouwspecifieke geneeskunde integraal onderdeel van de geneeskundige opleidingen te maken. Lees meer.

Lees meer...

Lewi Vogelpoel is radioloog en blogt op persoonlijke titel over de inrichting van de gezondheidszorg. Lees meer.

Lees meer...

Dr. Rebecca Gomperts sails a ship around the world, providing abortions at sea for women with no legal alternative. Her idea begins as flawed spectacle, faced with governmental, religious, and military blockade.
But with each roadblock comes a more refined mission, until Rebecca realizes she can use new technologies to bypass law – and train women to give themselves abortions using WHO-researched
protocols with pills.
From there we witness her create an underground network of emboldened, informed activists who trust women to handle abortion themselves. Vessel is Rebecca’s story: one of a woman who hears and answers a calling, and transforms a wildly improbable idea into a global movement.

Lees meer.

Lees meer...

Zaterdag 4 oktober 2014 tijdens de najaarsledenvergadering van de VNVA is Caroline Schneeberger toegetreden tot het VNVA bestuur.

Caroline Schneeberger klCaroline heeft zich in het verleden ingezet voor de commissie START en het lustrumcongres van de VNVA; activiteiten waar zij, zo vertelt zij, veel energie van krijgt. Deze positieve energie is ook de reden waarom zij zitting neemt in het bestuur.
In december 2014 gaat Caroline promoveren. Op dit moment loopt zij stage bij de WHO en zij ambieert een opleidingsplaats bij de medische microbiologie. Caroline hoopt op nog meer enthousiaste (jonge) leden in het bestuur.

Het  bestuur is erg blij met de komst van Caroline en wenst haar veel succes en plezier toe in deze functie.

Lees meer...

Het UT Nieuws (het onafhankelijk nieuwsmedium van de Universiteit Twente) werkt momenteel samen met wetenschapsjournaliste Asha ten Broeke (http://ashatenbroeke.nl/)  aan een publicatie (die in het najaar verschijnt), waarin zij op zoek gaan naar antwoorden op de vraag waarom nog steeds relatief weinig vrouwen doorstoten naar de wetenschappelijke top. Dit ondanks dat veel universiteiten dit als speerpunt hebben benoemd, en het feit dat bij aanvang van een wetenschappelijke studie er meer meisjes dan jongens zijn.

Een belangrijk onderdeel van deze publicatie is een artikel over de dilemma’s en keuzes waar vrouwelijke PhD’s en postdocs tegenaan lopen. Om deze publicatie met recente cijfers te ondersteunen willen zij ook een enquête houden onder hun doelgroep, uitgevoerd door Newcom (http://www.newcom.nl/). Om uit deze enquête voldoende respons te krijgen, is er hulp nodig van de universitaire vrouwen- en promovendinetwerken. Van de datum en de uitkomst van de publicaties wordt de VNVA ook op de hoogte gebracht.

Vriendelijk verzoek om de enquête over dilemma's en keuzes waar vrouwelijke wetenschappers tegenaan lopen, in te vullen via deze link.

Lees meer...

mwia congres september 2014

Van 4 tot 6 september 2014 organiseerde de Deense vrouwelijke artsen vereniging het congres voor de regio Noord-Europa van de Medical Women’s International Association. Een mooie gelegenheid om de vriendinnen die we maakten op het succesvolle congres in Breukelen weer te ontmoeten!

Het congres vond plaats in een idyllische omgeving, Rundstedgaard, halverwege tussen Helsingör en Kopenhagen. We logeerden in een fraai conferentieoord naast het woonhuis, nu museum, van de beroemde schrijfster Karen Blixen. De hele kustweg is een geliefkoosde route voor de vele Deense fietsers met aan de waterkant prachtige uitzichten naar buurland Zweden en aan de landzijde statige woonhuizen met mooi verzorgde tuinen. Lees meer.

Lees meer...

Renske Keizer is benoemd tot bijzonder hoogleraar Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij richt zich op de rol en de pedagogische betekenis van het vaderschap. Lees meer.

Lees meer...

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen van het voornemen om artikel 13 van de zorgverzekeringswet te wijzigen.

VNVA stuurt brief naar de Vaste Kamercommissie van de Eerste Kamer. Lees meer.

Lees meer...

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media