HomeNieuwsNieuwsNieuwsarchief‘Wetenschappers gebruiken te weinig vrouwelijke proefmuizen’

‘Wetenschappers gebruiken te weinig vrouwelijke proefmuizen’

Wetenschappers moeten meer vrouwelijke proefmuizen gebruiken bij onderzoek naar medicijnen, zo waarschuwt een Canadese onderzoeker.  
Wetenschappers testen nieuwe medicijnen nu vaak alleen op mannetjesmuizen, terwijl het mannelijk en vrouwelijk lichaam anders reageren op pijnprikkels.
Daardoor kunnen sommige medicijnen ook na wetenschappelijke tests nog onverwachte pijnklachten veroorzaken bij vrouwen.
Dat schrijft neurowetenschapper Jeffrey Mogil van de Canadese McGill Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Outlook.

 

Menstruatiecyclus
Uit eerder onderzoek is volgens Mogil gebleken dat mannen en vrouwen pijn vaak op zeer verschillende manieren ervaren. In wetenschappelijke laboratoria wordt daar echter nauwelijks rekening mee gehouden. De Canadees analyseerde 71 studies naar nieuwe medicijnen die werden uitgevoerd met proefmuizen. Bij 56 van de onderzoeken werden uitsluitend mannelijke muizen gebruikt, zo meldt nieuwssite Phys.org.
Wetenschappers kiezen vaak voor mannelijke proefmuizen bij het testen van medicijnen, omdat bij deze dieren geen rekening hoeft te worden gehouden met de menstruatiecyclus.

Plicht
Vrouwelijke patiënten die de medicijnen gaan slikken worden daarmee tekort gedaan, vindt Mogil.
"Wetenschappers hebben de plicht om problemen op te lossen die leven in de samenleving", schrijft hij. "We vervullen die plicht niet als we alleen mannelijke muizen gebruiken en onderzoeksresultaten publiceren waar alleen mannen iets aan hebben."

 

bron: nu.nl

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media