HomeNieuwsNieuwsNieuwsarchiefMeeloopstage psychiatrie bij dr. Tine Hendriks

Meeloopstage psychiatrie bij dr. Tine Hendriks

Maria-Luiza Plug-Sfetcu MDMaria-Luiza Plug-Sfetcu MD

Als vierde jaar student geneeskunde in Boekarest, Roemenië had ik totaal geen plannen om na mijn studie het land te verlaten. Na een vermoeiende studie dag, vond ik het altijd leuk om een uurtje iets leuks op mijn computer te doen. Zo is het gebeuren dat ik op een mooie november dag de liefde van mijn leven ontmoette. Na drie lange jaren waarin we elkaar hoogstens een weekend in 2 maanden elkaar zagen, zijn we eindelijk met elkaar getrouwd in de mooie stad Amersfoort. Een jaar geleden kochten wij ons eerste huis. Toen ik hier vorig jaar kwam, kon ik bijna geen Nederlands praten noch verstaan. Mijn eerste stap was om heel veel cursussen te volgen om als arts aan de slag te kunnen gaan.

Omdat ik vanuit een EU land kwam, was het niet noodzakelijk om de AKV toets te doen. In maart 2016 kreeg ik mijn BIG registratie. Daarna begon ik te solliciteren voor een plek als ANIOS. In Roemenië is het heel erg anders dan hier en dus had ik niet echt een idee over hoe moeilijk het hier zou zijn. Een stage bij een huisartspraktijk te lopen was helemaal onmogelijk omdat ik al mijn registratie had. Werkgevers denken dat het heel erg makkelijk is om in een ander land als arts aan de slag te kunnen, maar zonder kennis van het systeem hier in Nederland kan je je als snel verloren voelen. Daar kwam ik achter toen ik werd aangenomen voor mijn eerste baan als ANIOS in de psychiatrie.

Als ANIOS psychiatrie kwam er ineens zoveel op mij af dat het leek alsof ik verdronk in verantwoordelijkheden en een gebrek aan kennis en ervaring. Op medisch gebied wist ik best veel, maar ik had nauwelijks ervaring als arts. Van een collega kreeg ik het advies om eerst stages te lopen. Tijdens een van de cursussen Nederlands ontmoette ik een collega buitenlandse arts die mij over de VNVA vertelde. Via de VNVA kwam ik in contact met dr. Tine Hendriks, psychiater. Ze was de eerste die mij een stage heeft aangeboden. Samen met haar zagen wij patiënten en kon ik haar heel veel vragen stellen over de Nederlandse psychiatrie. Haar manier om met de patiënten te praten heeft indruk op mij gemaakt. Om zo'n stage te kunnen lopen heeft voor mij echt een verschil gemaakt. Ik ben haar en de VNVA heel erg dankbaar!

 

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media