HomeNieuwsZwangerschap

Zwangerschap

Slimmer ZwangerGoed nieuws voor iedereen waar het zwanger worden telkens op een teleurstelling uitloopt of eerder een zwangerschap of bevalling met complicaties ervaarde. En goed nieuws voor de geboortezorg in Nederland. Het wetenschappelijk bewezen coachingsprogramma Slimmer Zwanger, ontwikkeld in het Erasmus MC, is vanaf 1 juni beschikbaar voor iedereen met de wens een gezonde baby op de wereld te zetten. Meedoen aan Slimmer Zwanger betekent tenslotte dat de kans op zwangerschap tot 40% kan toenemen en eenmaal ‘raak’ is er tot 280% meer kans op gezonde groei van de baby, tot 70% minder kans op een open ruggetje en tot 60% minder kans op een aangeboren hartafwijking.

Lees meer...

Onze lidorganisatie Clara Wichmann fonds heeft gestreden voor een uitkering voor zwangere zelfstandigen tussen 2004 en 2008. De rechtbank vindt dat het UWV het VN-Vrouwenverdrag heeft geschonden door zwangere zelfstandigen geen uitkering te geven.

De Rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat het UWV een zwangere zelfstandige die in 2005 is bevallen van een kind schadeloos moet stellen voor het ontbreken van een uitkering tijdens haar zwangerschap en na de bevalling. Volgens de rechter heeft uitkeringsinstantie UWV destijds het VN-Vrouwenverdrag geschonden door zelfstandigen die zwanger waren geen bevallingsuitkering te geven. Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann fonds: ‘In deze uitspraak lijkt er na een zeer lange juridische strijd van het fonds eindelijk zicht op gerechtigheid voor deze groep vrouwen.’

Lees meer...

Uit recent onderzoek bleek dat veel vrouwen niet op de hoogte zijn van de regels en dus zwangerschapsdiscriminatie niet herkennen.
Lees hier alle regels https://mensenrechten.nl/wet-en-regelgeving-zwanger-en-werk.

Ook staat er in de arbeidsvoorwaarden voor Medisch Specialisten (2016), een belangrijk artikel voor zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- of pleegverlof en aanvullend verlof. Klik hier om het artikel te lezen.

Heb je de indruk dat er sprake is van zwangerschaps- of moederschapsdiscriminatie? Bespreek het dan eerst met je leidinggevende, opleider, afdeling P&O of collega's in je maatschap. Heb je de indruk dat andere vrouwen hier ook last van kunnen hebben of dat het gaat om nog weinig bekende problemen? Meld het bij het secretariaat en we zullen dit probleem (anoniem) agenderen.

Lees meer...

In de dokterswereld is de mentaliteit vaak doorlopen en niet zeuren. Dit kan botsen met lichamelijke klachten die soms genegeerd worden waardoor volledige uitval nog de enige keuze lijkt. Vroegtijdig bespreken van bijvoorbeeld werkbelasting kan veel problemen voorkomen.

Lees meer...

Als je zwanger bent ben je vrijgesteld van nachtdiensten, werken met gevaarlijke stoffen en vaak van andere diensten. Dit is opgenomen in de cao's. Deze afspraken zijn bedoeld om de gezondheid van zwangere en haar kind te beschermen.

Lees meer...

Tijdens de opleiding, in loondienst en bij de meeste verzekeraars als je als zelfstandige werkt heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Als je in opleiding bent of in loondienst bent wordt aan de werkgever een uitkering gegeven zodat iemand anders hiervoor in de plaats tijdelijk kan worden aangenomen. In de praktijk blijkt dit niet altijd het geval zodat het voor de niet-zwangere werknemers harder werken wordt.

Lees meer...

Een werkgever mag niet vragen naar zwangerschap of plannen voor zwangerschap. In de praktijk gebeurt dit nog wel (terloops) en als sollicitant heb je recht op dergelijke vragen geen antwoord te geven. Bij klachten hierover kun je terecht bij de cie Gelijke behandeling.

Lees meer...

Er is geen meest geschikte tijd om zwanger te worden (nog afgezien van de vraag in hoeverre zwangerschap altijd planbaar is).

Lees meer...

Stel het zwanger worden niet uit tot het 'te laat' wordt. Na het 35e neemt de vruchtbaarheid af en neemt de kans op het gebruik moeten maken van fertiliteitstechnieken toe. Dit betekent meestal zwangerschap tijdens de opleiding.

Lees meer...

Download: Reactie op het vonnis van de proefprocedure voor verzekering bij arbeidsongeschiktheid tijdens zwangerschapsverlof door Patricia Assmann, voorzitter VNVA.

Lees meer...

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media