HomeTrainingenVNVA symposia/congressenCorrie Hermannprijs Symposium 2017

Commissie Corrie Hermannprijs

N-Knoers-012-Medium Gerda Assen AMY 2015.01.25 Amy Besamusca kl
Nine Knoers,
Voorzitter commissie
Gerda Assen,
Lid
Amy Besamusca-Ekelschot,
Lid
Marijke Bootsma Marianne Leenders 2  Angela MaasHartInPraktijk092012 klein
Marijke Bootsma-de Langen,
Lid

Marianne Leenders,
Lid
Angela Maas,
Lid

 

Vacatures plaatsen

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) biedt u de mogelijkheid om uw vacature op onze website en/of in onze digitale nieuwsbrief te plaatsen. 

Onderstaand vindt u de kosten voor opnemen van een vacature tekst op de website en/of de digitale Nieuwsbrief.

MediumKosten per vacature
Website €   95,00 per maand
Digitale Nieuwsbrief (verzending naar circa 1.600 adressen) € 200,00 per uitgave

 
Indien u interesse heeft in het plaatsen van een vacaturetekst op onze website en/of digitale Nieuwsbrief, neemt u dan contact op met het VNVA Secretariaat

Corrie Hermannprijs Symposium

 

Woman Lotta Blokker

 Centraal thema: Vrouw zijn maakt een verschil.

 

Het thema van het Corrie Hermannprijs Symposium van de VNVA is 'Vrouw zijn maakt het verschil'. Het symposium werd gehouden op 18 maart 2017. Tijdens het symposium werd ingegaan op verschillen tussen mannen en vrouwen met een inflammatoire darmziekte. Deze zijn zichtbaar op verschillende niveaus en kunnen leiden tot andere ziekte-uitkomsten bij vrouwen ten opzichte van mannen met deze aandoening. De bewustwording van deze ongelijkheid tussen de geslachten leidt tot een op maat gemaakte management strategie, bijvoorbeeld bij een eventuele zwangerschapswens, en zal uiteindelijk resulteren in een meer kosteneffectieve behandeling. 

 

Aangezien de Corrie Hermannprijs zowel verbonden is met wetenschappelijk onderzoek als ook met het versterken van de positie van de vrouwelijke arts werd het symposium geopend met een inspirerend verhaal over waar de kansen liggen voor de vrouw in de academische wereld. Nu diversiteit zowel in de samenleving als in de zorg steeds meer wordt erkend en gewaardeerd is er toenemende behoefte aan vrouwelijk leiderschap, met een frisse aanpak van medisch wetenschappelijk onderzoek.

 

 Aan het eind van het symposium vond de uitreiking plaats van de Corrie Hermann Prijs 2017 aan prof. dr.  C.J. (Janneke) van der Woude. 

  

 

Titel beeld: 'Woman', 2003, brons, 45 x 35 x 26 cm, door: Lotta Blokker 

 

  

Presentaties:

Klik op de titel van de lezing om de presentatie te bekijken.

Hanneke Takkenberg De vrouw in de academische wereld: kansen voor nu
Hanneke Takkenberg (professor of Clinical decision making in cardio-thoracic interventions, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam)
Maikel Peppelenbosch 0416-001 De vrouwelijke immunologie: reden voor genderspecifiek behandelen?
Maikel Peppelenbosch (‎hoogleraar Experimentele Gastro-enterologie en hoofd van het laboratorium voor Gastro-enterologie en Hepatologie, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam)
MDL-Fidder-Herma Vrouwspecifieke behandelstrategieën: kansen voor kostenbeheersing?
Herma Fidder (MDL-arts, gespecialiseerd in inflammatoire darmziekten, Universiteit Medisch Centrum Utrecht)
Annemarie de Vries Extra intestinale manifestaties van inflammatoire darmziekten
Annemarie de Vries (MDL-arts, gespecialiseerd in ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam)
Janneke van der Woude 0615-018 Zwangerschap en een inflammatoire darmziekte: een ongelukkige combinatie?
Janneke van der Woude (MDL arts, gespecialiseerd in inflammatoire darmziekten zoals IBD, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam)

 

Locatie:

Gertrudis Kapel, Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht

GertrudisKapel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotoverslag:

 

door Clara Peters

De voorjaarsledenvergadering werd gestart met een voorstelronde van de aanwezige leden, sommigen al langer bekend en actief op de vergaderingen, anderen voor het eerst. Zelf had ik een introduce meegebracht, die recent enkele dagdelen in mijn huisartsenpraktijk meeliep. Deze Afghaanse arts, in eigen land internist, is hier bezig met alle assessments en toetsen om hier haar Nederlands basisartsdiploma te behalen. Zij kwam bij mij terecht op vraag van een ander VNVA-lid, die voor haar een stageplek zocht in het Rotterdamse. Het netwerk werkt!

Voorzitter Sylvia Buis heette nieuwe leden welkom en herdacht ook leden die in het afgelopen jaar zijn overleden.

Aan de hand van de notulen en het jaarverslag van 2016 werd duidelijk dat ondanks de huidige zorgen over de toekomst van de VNVA als vereniging er toch afgelopen jaar een aantal succesvolle activiteiten, zoals het Carrièreboostsymposium, het Gendersymposium en de netwerkavonden konden worden georganiseerd. Deze werden ook door de leden erg gewaardeerd.

Lees meer...

door Wybrich Cnossen

Het Corrie Herman Symposium was een dag om naar uit te kijken voor een grote groep vrouwelijke artsen, liefhebbers en de VNVA. Het samengestelde programma door de prijswinnares bood een up-date over genderspecifieke onderwerpen binnen het MDL-specialisme met voorafgaand een interessante presentatie over het thema ‘de vrouw in de academische wereld’.

Een vrouwenprobleem aan de top?
Professor Hanneke Takkenberg sprak over haar ervaringen en de aandacht voor diversiteit en vrouwelijk talent. Als voorzitter van het Erasmus Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren vertelde ze over het creëren van gelijke kansen, het benutten van diversiteit en de voordelen van genderverschillen. Zij stelde de vraag: hoe is het mogelijk dat er meer vrouwen dan mannen geneeskunde studeren en in de medische sector werken, maar slechts een kleine groep (~15%) vrouwen hebben een hoog level bereikt? Deze scheve verhouding bestaat al tijden. Sinds enkele jaren hebben de universiteiten in Nederland als doel gesteld om het aantal vrouwelijke hoogleraren te verhogen om een evenwichtige man-vrouw-verdeling te vormen.
Is een laag percentage vrouwelijke hoogleraren een ‘vrouwenprobleem’? Uit een opiniepeiling blijkt dat sommigen dat wel vinden. Dit zou te maken hebben met de motivatie, familiezaken of minder goede prestaties door vrouwen. Er werd zelfs beweerd dat vrouwen fysiek minder in staat zouden zijn om hogere functies (of meerdere taken) te kunnen uitvoeren. Professor Takkenberg stelt dat gender diversiteit in de 21e eeuw geen vrouwenkwestie is, maar zo is gemaakt. Integendeel, het is van vitaal belang voor het medisch bedrijf.

Lees meer...

VNVA in het kort

  • De VNVA behartigt de belangen van de vrouwelijke artsen. De vereniging acht het van groot belang dat alle vrouwelijke artsen hun talenten optimaal kunnen benutten en daardoor een hun passende positie in de gezondheidszorg kunnen innemen. Tevens zet de vereniging zich in voor het inweven van seksespecifieke geneeskunde in opleiding en praktijk. Daarbij stimuleert de VNVA de gewenste maatschappelijke veranderingen…

Volg ons

VNVA op sociale media