Blij naar je werk!
Door: Angelique van Dam
Wie wil dat nu niet? Blij naar je werk. Hoe vaak ga jij blij naar je werk? Een goede vraag om jezelf regelmatig te stellen.
Wat bepaalt jouw werkplezier? En wat kan jij daaraan doen? Dit artikel geeft je handvatten om zelf invloed uit te oefenen op jouw werkplezier. Ondanks de omstandigheden in de zorg die niet altijd makkelijk zijn.
Grote kans, dat jij in het mooie vak als arts gestart bent vanuit bevlogenheid. Helaas wordt tegenwoordig de kans ook steeds wat groter dat jij, net als andere collega’s, kampt met een gebrek aan motivatie. Dit heeft diverse factoren. De Jonge Specialist heeft daar wat antwoorden op gegeven vanuit de nationale a(n)ios enquête Gezond en veilig werken 2022. Uit die enquête blijkt ook, dat 97% nog steeds trots is op het vak. Daarnaast heeft 26% serieus wel eens overwogen te stoppen met de opleiding.
Dit fenomeen beperkt zich niet tot Nederland. Zie het artikel in the New York times van 5 februari jl: ‘Doctors aren’t burned out from overwork. We’re demoralized by our health system.’ Of het artikel in Medisch contact van 9 februari jl over Europese dokters: ‘Overvraagd, onderbetaald’.
Er wordt nu in veel opinies gewezen naar wat de overheid, de zorgverzekeraars en organisaties in de zorg moeten veranderen. Daar moeten inderdaad veranderingen plaatsvinden. Die veranderingen zullen echter tijd nemen en zijn niet morgen gerealiseerd. Ook lijkt het alsof je op deze zaken als individu weinig invloed hebt. Steven Covey noemt dit de ‘cirkel van betrokkenheid’: Alle zaken die impact op jou hebben, maar waar jij geen directe invloed op hebt. We kunnen met zijn allen veel energie verliezen in het klagen hierover en hierdoor gefrustreerd worden. Dat is dus verloren energie, die niks oplevert. Klagen is kortdurend lekker en schept een band, maar creëert geen verandering. Integendeel: je versterkt elkaar in negativiteit. Dit is op dit moment op grote schaal aan het gebeuren in de zorg.
Gelukkig benoemt Covey ook een ‘cirkel van invloed’: waar je wél zelf dingen kan veranderen en invloed hebt op wat er gebeurt. Dit is waar Medisch Leiderschap een rol speelt. Medisch leiderschap is van iedere arts; het gaat namelijk over invloed uitoefenen op de situatie om jou heen. Op een manier die bij jou past. Wanneer je daar handvatten voor krijgt kan je door medisch leiderschap je eigen cirkel van invloed groter maken. En dat heeft effect op je werkplezier.
Je cirkel van invloed kan je vergroten door versterken van je bevlogenheid. Daniel Pink beschrijft in zijn boek ‘Drive’, dat bevlogenheid gevoed wordt door 3 factoren: autonomie, zingeving en meesterschap. Ontwikkelen van meesterschap krijgt in het artsenvak veel aandacht. Autonomie en zingeving komen veel minder aan bod. Gelukkig zijn dit twee factoren waar jij zelf aandacht aan kan geven.
Hoe vind jij in je huidige omstandigheden jouw stukje autonomie? Wat is jouw zingeving in je vak en hoe kan je dat aandacht geven? De hectiek in de zorg nodigt niet uit tot stilstaan bij deze twee belangrijke pijlers van bevlogenheid. Het is dus aan jou om bewust te kiezen om hier wél over na te denken en op die manier je eigen motivatie en je werkplezier te vergroten.
Blij naar je werk maakt het leven een stuk leuker! Jij kan kiezen voor medisch leiderschap, waarbij jij invloed uitoefent op de omstandigheden vanuit jouw cirkel van invloed.
Autonomie en Zingeving zijn twee onderwerpen die ook aan bod komen in onze tweedaagse bezinning. Hier vind je daar meer informatie over.
Mocht je willen overleggen om meer informatie te krijgen over de nascholingen van MPOWR of individuele- of teamcoaching, dan kan je Angelique van Dam bellen op: 06-24705672.