Kenniscentrum SDMO
In het Kenniscentrum Sekse & Diversiteit in Medisch Onderwijs (SDMO) is een schat aan onderwijsmateriaal over sekse en diversiteit te raadplegen, die bijdraagt aan integratie van sekse en diversiteit in de vervolgopleiding geneeskunde. Al dit materiaal is met het abonnement van de VNVA voor alle leden vrij toegankelijk en te gebruiken.
Alle leden van de VNVA zijn door het lidmaatschap automatisch lid van het Kenniscentrum Sekse en Diversiteit in Medisch Onderwijs. Het Kenniscentrum SDMO is voor alle VNVA-leden kosteloos toegankelijk.
Wat doet het Kenniscentrum Sekse & Diversiteit in Medisch Onderwijs?
Het kenniscentrum Sekse & Diversiteit in Medisch Onderwijs (SDMO) ontwikkelt onderwijsmateriaal over sekse en diversiteit in het medisch onderwijs. Dit materiaal is bestemd voor docenten en onderwijscoördinatoren van medische faculteiten. Docenten hebben veel belangstelling, maar het ontbreekt hen aan kennis, tijd en gericht onderwijsmateriaal.
Wat kunt u verwachten van het Kenniscentrum SDMO?
- Actueel onderwijsmateriaal via www.kenniscentrum-sdmo.nl
- Voortdurende ontwikkeling van onderwijsmateriaal
- Vier nieuwsbrieven per jaar met informatie over actuele ontwikkelingen
E-learnings
- E-learning - Farmacotherapie
- E-learning - Gender en ischemische hartziekten
- E-learning - Alcohol & Gender
Op deze pagina tref je meer informatie aan hoe je toegang krijgt tot het SDMO, hoe je de eerste keer inlogt, hoe je daarna inlogt en hoe je de gewenste documenten vindt in het Kenniscentrum SDMO.
Hoe krijg ik de inloggegevens?
Om gebruik te maken van het kenniscentrum SDMO heeft u het volgende nodig:
- Toegang tot het kenniscentrum
Deze kun je aanvragen door een mail te sturen naar de postbus van het Kenniscentrum SDMO: kenniscentrum-sdmo@radboudumc.nl
Vermeld in dit bericht dat je als lid van de VNVA graag gebruik wilt maken van het kenniscentrum, en met welk e-mailadres. Hierop zal je binnen 5 werkdagen toegang krijgen tot het Kenniscentrum SDMO. - Een Microsoft-account.
Indien je nog geen Microsoft-account hebt, moet je nadat jouw aanvraag voor toegang is verwerkt, de stappen uit deze handleiding doorlopen. Heb je al een Microsoft-account? Klik dan hier om te lezen hoe je inlogt op het Kenniscentrum.
Gendersensitief medisch onderwijs: waar staan we anno 2021 in Nederland?
Om een gelijke kwaliteit van zorg te leveren aan mannen en vrouwen is het maken van een (gendersensitief) verschil vaak noodzakelijk. Drie deskundigen, betrokken als onderzoeker, docent of student, geven een kijkje in verleden, heden en toekomst van de gendersensitieve geneeskunde.
Allereerst rapporteert Toine Lagro over de bereikte resultaten om sekse/gender te implementeren aan de 8 medische faculteiten en in de vervolgopleidingen.
Doreth Teunissen, huisarts, in 2006 gepromoveerd met onderzoek naar urine incontinentie bij ouderen m/v, is degene die het gender onderwijs ondersteunt en uitvoert in de bachelor en masterfase aan het Radboudumc. Zij is tevens hoofd van het kenniscentrum Sekse en Diversiteit in het Medisch Onderwijs (SDMO).
Tot slot Eline van Manen, coassistent en al vele jaren betrokken bij het SDMO als webmistress, documentalist, onderzoeker en lid van de redactie van de nieuwsbrief SDMO.