2016 - Carrièreboost Symposium
Op 8 oktober 2016 vond het Carrièreboostsymposium plaats. Centraal thema: Inspiratie, kansen, uitdaging en ontspanning.
Het symposium werd geopend het jong vrouwenkoor “Roxie” waarvan VNVA-bestuurslid Ineke Postma deel uitmaakt. Het koor zingt pop, gospel,musical maar ook licht klassiek in verschillende talen. Het koor is genoemd naar “Roxie” (uit de musical Chicago), een vrouw vol toekomstplannen die in de gevangenis van Chicago is beland. Ze komt vrij doordat ze staat voor haar idealen, in de volle overtuiging dat ze die waar kan maken. Niet het slechtste rolmodel lijkt me. Een van de gezongen nummers ”Girls talk” sprak mij erg aan.
Dagvoorzitter Omaima el Tahir stelde zich voor. Binnenkort legt zij de artseneed af, ze vertelde in een notendop wat zij tijdens haar opleiding al had gedaan en dat was niet niks! Naast EHBO aan geneeskunde studenten, bijles aan kinderen van een basisschool, zat ze in het bestuur van de studentenraad, was assessor aan de VU, triagist op de huisartsenpost en gaat nu een promotietraject doen in de kinderinfectiologie. Een echte duizendpoot! Zij vertelde ook hoe ze, geïnspireerd door Simon Sineks TedX-talk “How great leaders inspire action” aan de hand van de Golden Circle van M.L. King (why, how, what) leerde keuzes te maken, nee te leren zeggen maar ook lief voor zichzelf te zijn.
Zij stelde de met enig mysterie omgeven aangekondigde “special guest” voor: Hadjar Benmiloud, bekend columniste van o.a. Metro, die – na wat beginsores door een weigerende computer- ons vergastte op een prachtige column, die het liefdesverdriet beschreef tussen zichzelf (en heel veel andere potentiele patiënten) en de zorgverzekeraar; een relatie waarbij vanuit de zorgverzekeraar de patiënt niet vertrouwd lijkt te worden, waar de zorg steeds duurder wordt maar ook minder toegankelijk en waarbij de relatie zelf steeds zieker wordt…..Hoe herkenbaar!
Miriam de Klein, huisarts-epidemioloog, maar nu vooral adviseur met haar eigen bureau Pink-Fox waarmee zij huisartsen in de eerste lijn adviseert over beleid, organisatie en e-health, gaf ons uitleg en advies over het belang van deelname als arts in een Raad van Toezicht. Toezicht houden moet gezien worden als het uiting geven aan je maatschappelijke verantwoordelijkheid als arts (De arts bevordert de gezondheid van de patiënt en van de gemeenschap als geheel)maar betekent ook dat je dit op een goede manier moet doen. Toezicht houden betekent niet alleen uitgaven van de organisatie in de gaten houden (dus een balans kunnen lezen), maar ook de bestuurder(s)met raad en daad terzijde staan en de werkgeversrol aannemen. Een arts kan een ideaal lid zijn van een raad van toezicht door kennis van zorg en maatschappij, mensenkennis, maar ook ervaring in een maatschap, ervaring als werkgever, in bestuur en meer. Ook bij dit nieuwe leiderschap gaat het weer over het “waarom, hoe en wat”, al eerder genoemd. Ook in Raden van Toezicht (vooral binnen de gezondheidszorg) is diversiteit (dus ook meer vrouwen) belangrijk waarbij ervaring vanuit de zorg, de spreekkamer en onderzoek van belang is maar ook het perspectief van de gebruiker
In de laatste plenaire presentatie voor de middagpauze vertelde Paula List, specialist ouderengeneeskunde en Olympisch zitvolleybalster (in verband met een beenamputatie)hoe zij haar opleiding en later haar beroep als specialist ouderengeneeskunde heeft leren combineren met haar liefde en talent voor sport op hoog niveau (naast volleybal ook nog skiën) en haar gezin. Een enorm compliment voor haar energie en motivatie.
Ook in de workshop onderhandelen door Pauline Schipper waarin we in paren oefenden met onderhandelingsgesprekken, met door onszelf aangedragen situaties, leerden we een aantal gouden tips; de tips die mijzelf het meest opleverden: Praat niet teveel:vul niet in voor de ander; bereid je goed voor op het gesprek en ga het zakelijk in; het doel voor beide partijen is een win-win situatie!
Na de pauze sprak emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde Betty Meyboom over hoe ze haar carrière heeft weten te combineren met haar privéleven. Daarbij vertelde ze over haar leven als apotheekhoudend huisarts op het platteland van Groningen. Ze wilde haar carrière uitbreiden en begon met promotieonderzoek in Groningen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het eerste vrouwelijke hoogleraarschap aan de medische faculteit in Groningen in 1990 (nog niet zo heel lang geleden!). Ook was ze de eerste van de hoogleraren die een subsidie binnenhaalde. Tussen alle mannelijke hoogleraren wist zij heel goed haar weg te vinden. De tips die ze ons mee gaf waren ‘leer nee zeggen’ en ‘investeer in vriendschappen en sociale contacten’. Uit haar hele verhaal sprak dat zij erg gedreven was en is voor haar vak, en dat ze met behulp van haar man goed een balans kon houden tussen werk en privé door samen duidelijke afspraken te maken. Zo werd er bijvoorbeeld na 22.00 uur niet meer gewerkt.
Daarna sprak Marjolein Kremers (in opleiding tot internist acute geneeskunde/ klinische farmacologie) over het combineren van je werk als arts in opleiding met een beroepsvereniging. Zij is de voorzitter van De Jonge Specialist. Deze beroepsvereniging maakt zich onder andere hard voor een goede positie van jonge klaren. Met veel onderhandelen hebben ze bereikt dat de instroom van AIOS wordt aangepast zodat vraag en aanbod beter met elkaar in overeenstemming komen. Dit zal de werkloosheid onder jonge klaren verlagen. Daarnaast sprak zij over het combineren van het voorzitterschap (wat toch al gauw een aantal avonden per week kost) en de opleiding. Ondanks het feit dat Medisch Leiderschap waarschijnlijk één van de nieuwe competenties wordt, is er geen extra tijd ingeroosterd om aan deze competentie invulling te geven. Daardoor moet er veel werk in vrije tijd plaatsvinden. Gelukkig haalt ze ook veel uit het voorzitterschap. Ze gaf in haar presentatie een mooi lijstje voor de do’s en don’ts als je een bestuursfunctie ambieert. Een daarvan is dat je graag iets wil doen voor een ander, het maatschappelijk belang dienen, en dat dus niet het eigen belang voorop moet staan. Anders houd je het waarschijnlijk niet lang vol.
Als laatste spreker van de middag kwam Renée Weersma, huisarts en voorzitter van het Platform Medisch Leiderschap, aan het woord. Dit platform is opgericht om artsen betere leiders te maken en meer te betrekken bij besluiten in de zorg die veelal gemaakt worden door managers die geen medische ervaring hebben. Zij gaf ons een mooi voorbeeld van de inbedding van de CanMEDS competentie Medisch Leiderschap waarbij aan de basis van de piramide van belang is dat elke arts een stevige basis heeft in beleid en beheer en een aantal artsen een stage organisatie en management doen. Het doel van dit platform is dan ook dat alle artsen permanent en al vanaf het begin van de opleiding worden gestimuleerd om zich in te zetten voor medische organisaties. Zij hield een bevlogen verhaal en aan het eind van de presentatie was voor iedereen het belang van deze nieuwe competentie duidelijk.
Hierna sloot dagvoorzitster Omaima el Tahir de dag af door alle sprekers en aanwezigen te bedanken voor de geslaagde dag. Het symposium werd afgesloten met een borrel.