Het woord bezieling komt steeds op mijn pad
Het woord bezieling komt steeds op mijn pad.
Het speelt vast mee dat we voor de vervolgopleiding van yoga de Bhagavad Gita aan het bestuderen zijn 😊
Maar ik vind het woord ‘bezieling’ al zoveel energie van zichzelf hebben.
- Vanuit de kern
- Joy
- Bevlogenheid
- Verbinding
Het is een woord dat aangeeft dat iets diep van binnenuit komt… en een verbinding heeft met je ziel, met datgene wat je in wezen bent. Is best een lastig onderwerp en ik heb ook het antwoord niet wat het precies is, maar het is wel iets wat je kan waarnemen in jezelf. Of je uit je ziel werkt, vanuit bezieling, of vanuit andere drijfveren. De energie die je ervaart is net wat anders.
Lenette Schuijt onderscheidt 3 drijfveren:
Egodrijfveren; eigenlijk alles wat je in staat stelt te overleven - behoeften, gevoelens, patronen, eigen belang, vroegere ervaringen. Hier zitten ook je saboteurs, je innerlijke criticus.
Ontwikkelingsdrijfveren; je richt je op leren en groeien - je wilt boven je ‘ik’ uitstijgen en hebt de moed om stappen te gaan zetten en je los te maken. Invloed hebben (en dat is niet macht), je talenten benutten en nieuwe doelen nastreven hoort hierbij.
Zielsdrijfveren; wat werkelijk belangrijk voor je is, wat er echt toe doet - Waarvoor je echt de rust moet nemen om in je hart te kijken en te luisteren naar het gefluister. Zielsdrijfveren gaan vaak meer om het groter geheel, je hoeft er niet per se zelf beter van te worden. Maar als je van hieruit leeft heb je vaak wel veel energie. Dromen, verlangens, idealen, creatieve aspiraties, waarden en bestemming zijn de woorden die hierbij horen.
Toen ik deze opsomming zo las, zag ik dat ook een beetje als een ontwikkeling in je leven: overleven, groeien en dan… waartoe ben ik hier eigenlijk? En dit zie je natuurlijk ook heel erg terug in je artsenleven.
Het is niet zo dat alleen de zielsdrijfveren goed zijn, je hebt de andere ook nodig, maar als je op een punt bent gekomen dat je denkt… ik weet het niet meer zo, is het interessant om te onderzoeken waar je staat.
Reflectie: hoe bezield ben jij?
Ga eens na op welke momenten je nauwelijks of helemaal niet geïnspireerd bent. Laat beelden opkomen van situaties waarin je weinig zin hebt of nauwelijks plezier beleeft, in je gezin of relatie, maar ook in je werk of in je hobby’s en vriendschappen. Vraag je dan eens af:
– waardoor laat je je op die momenten eigenlijk leiden?
– wat zet je bezieling onder druk?
– waaraan merk je dat je bezieling verdwijnt?
– welke veranderingen in je leven hebben geleid tot het verdwijnen van inspiratie?
Ga vervolgens eens na op welke momenten je wel bezield bent of waarop je geïnspireerd wordt. Je kunt dat doen door het op te schrijven, door beelden op te laten komen of door te tekenen op welke momenten je geïnspireerd bent.
Stel jezelf dan de volgende vragen:
– hoeveel tijd van de week besteed je eigenlijk aan de zaken die jou inspireren?
– is deze inspiratie er altijd geweest?
– wat heb je er voor moeten doen of laten om deze inspiratie een plaats te geven?
– wat merken anderen van je bezieling?
- wat maakt het voor jou waardevol?
Laat dan het verschil met situaties waarin je niet of minder geïnspireerd bent tot je doordringen. Heb je jezelf in iets vastgezet? Kan je iets wijzigen? Waar zou je meer van willen? Hoe wil je later op (deze periode in) je leven terugkijken? Wat heb je nodig om te kunnen kiezen?
Merk je dat je daar in vastloopt?
Wil je meer onderzoeken?
Doe dan mee aan de nascholing De Tussentijd
27 maart 2024
6 punten
www.wisedoctors.nl/de-tussentijd
Met de code vnva10 krijg je 10% korting.