Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Hoe houd je balans in je werk?

Deze afbeelding kom je tegen als je aan de slag gaat met de oefening op de website, waarin je in 3 stappen je (gebrek aan) voldoening en werkplezier onderzoekt. Het is het Job Demands- Resource model, welke in één oogopslag factoren voor balans aangeeft. Wat onmiddellijk opvalt is dat de factor tijd hierin geen rol speelt.

In dit model spelen 3 factoren een belangrijke rol:
1. de basis waar je op staat (zelfvertrouwen, zelfzorg en veerkracht)
2. je energiebronnen; datgene waar je energie uithaalt en
3. stressoren; dat zijn situaties die jij als stressvol ervaart

Wat ook direct zichtbaar is, is dat deze 3 factoren heel individueel ingevuld en beleefd kunnen worden en dat ze van invloed zijn op elkaar.

Als je dus merkt dat je met minder plezier werkt, of voor je gevoel veel energie verliest, stel je dan de vraag: aan welke van deze 3 factoren ligt dit?

De stressorzijde

Ervaar je bijvoorbeeld een hoge werkdruk, wat is voor jou dan precies de stressor? Probeer daar heel specifiek in te zijn. En als je de stressor an sich niet kan veranderen, kan je dan misschien je reactie veranderen? Daar zit heel vaak ongelooflijk veel rek in. Bijvoorbeeld door mindful te worden, meer in het nu zijn. Geen nodeloze energie verliezen in tobben erover.
Moet je bijvoorbeeld leren grenzen aan te geven? Ben je altijd bezig met wat anderen van je vinden? Ben je aan het redden voor de korte termijn (lees: branden blussen), in plaats van acties die helpen voor de lange termijn.
Sta je misschien al te lang 'aan', lukt het niet meer je lijf te ontspannen. Dan zal elke kleine prikkel een stressreactie geven, waardoor situaties eerder een stressor worden.

De basis

Een gezonde dosis zelfvertrouwen helpt je. In de uitoefening van je vak, maar ook in hoe je je gedraagt naar patiënten en collega's. Kan je zaken niet persoonlijk te nemen? Durf je te begrenzen zonder je af te vragen wat mensen van je vinden? Durf je jezelf te zijn?
Zorg je goed voor jezelf? Eet je gezond, sport je én ontspan je (je lijf letterlijk ontspannen, niet alleen je hoofd leeg maken door hardlopen bijvoorbeeld). Zorg je ook op werk goed voor jezelf; plaspauze, lunchen niet achter een scherm, neem je je ruimte in in besluitvormingen.
En wat is je veerkracht; hoe snel herstel je na een stressor, groei je er dan ook van, of blijf je steeds nét bovendrijven? Hoe is het met je reserves?

Je energiebronnen

Wat weet je wat voor jou belangrijk is? Klopt wat je doet nog met wie je bent? Met je waarden, met je life-purpose? (klinkt aantrekkelijker dan levensdoel :-)). Sta je daar nog wel eens bij stil en geef je daar ook aandacht aan. Soms kan het klein zijn; als oprechte aandacht voor jou belangrijk is, kan je dit in elk patiëntencontact vorm geven. In drukte kijkt ons brein vaak eerder naar wat ontbreekt. Kan het zijn dat je te druk bent om echt te voelen wat er voor jou toe doet? Neem je ruimte aan het einde van de dag om stil te staan bij wat belangrijk voor je is? 'Wat je aandacht geeft groeit' geldt ook hier.

Als je niet helemaal happy bent in je werk, kijk dan welke van de 3 factoren voor jou een rol kunnen spelen. Wil je hier dieper naar kijken, omdat je graag weer met voldoening en mét energie wilt werken: overweeg dan mee te doen aan de nascholing Tijd voor je Toekomst. 15 punten ABAN

Als vnva lid krijg je 10% korting. De eerstvolgende start op 11 april. Heb je interesse, stuur een mail naar: info@wisedoctors.nl

JD-R model (2)
Sluiten
X Zoek