Dr. Moniek de Boer
"Ik durf het aan om van gebaande paden af te wijken"
Mijn naam is Moniek de Boer. Ik ben gynaecoloog en coach/ trainer voor artsen. Ik heb Geneeskunde gestudeerd aan de VU, daar heb ook mijn promotieonderzoek én later mijn opleiding tot gynaecoloog gedaan. Na mijn opleiding ben ik als gynaecoloog gaan werken in de IJsselmeerziekenhuizen (nu MC Zuiderzee). In dit ziekenhuis heb ik veel bestuurlijke rollen gehad: vakgroepvoorzitter, Medisch Manager van Cluster Vrouw en Kind en stafbestuur. Dit was een zeer leerzame periode. Er was sprake van een slecht verlopen fusie tussen twee ziekenhuizen en uiteindelijk een faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen.
In 2011 heb ik een coachopleiding gedaan, eigenlijk om dit te gebruiken in mijn manager rol. Ik werd echter zo gegrepen door de kracht van coaching, dat ik sinds 2012 mijn eigen bedrijf heb, waarbinnen ik A(N)IOS, huisartsen, specialisten en hogere managers in de zorg coach. Vanaf 2016 geef ik samen met Angelique van Dam de leergang Medisch Leiderschap en diverse trainingen vanuit Medisch Leiderschap.
Wat in mijn carrière goed is gegaan is dat ik altijd mijn hart heb gevolgd. Ik heb op mijn 37ste een ernstig hartinfarct doorgemaakt. Dat heeft mij laten ervaren en doen inzien dat het belangrijk is je hart te volgen. Vol vuur en passie stortte ik mij in alle bestuurdersrollen in de IJsselmeerziekenhuizen. Toen ik niet meer zo goed paste in het nieuwe beleid van MC Zuiderzee heb ik ontslag genomen. Ik had nog geen andere baan (voor een alleengaande moeder best spannend , van mijn eigen bedrijf kon ik nog niet leven), maar ik heb erop vertrouwd, dat als je iets dat niet past loslaat, er altijd iets beters komt.
Ik vond snel een nieuwe baan in het Westfriesgasthuis. Ik kan het iedereen aanraden om na 10 jaar van ziekenhuis te veranderen. Je komt uit je comfortzone, het maakt je weer alerter en minder dogmatisch. Na vier jaar kreeg ik het steeds drukker met mijn eigen bedrijf. Ik kon het bijna niet meer combineren met mijn gynaecologen werk. Op dat moment werd ik echter benaderd door een ZBC, of ik daar wilde komen werken. En tot op heden doe ik dat met veel plezier. Ik werk vier dagdelen als gynaecoloog en de rest van mijn werk week ben ik coach/trainer.
Wat ik echt fijn vind in mijn carrière is dat ik het aandurf om van gebaande paden af te wijken. Ik heb nog een aantal nevenfuncties en er wordt mij vaak gevraagd of ik het niet jammer vind dat ik als gynaecoloog niet meer opereer en geen bevallingen meer doe. Ik heb daar een bewuste keuze in gemaakt, vanuit mijn hart. Mijn ervaring als gynaecoloog, opleider en bestuurder neem ik mee in mijn coachingwerk.
Van alles wat ik nu weet door mijn coaching opleidingen roep ik vaak: “Had ik dit maar eerder geweten”. Mijn grootste valkuil was denk ik mijn ongeduld ‘Young and Eager’. Ik had veel van alle theorieën en modellen die ik nu weet, toe willen passen in mijn bestuurlijke activiteiten. Bovendien was ik dan beter in staat geweest sommige processen hun eigen gang te laten gaan, had ik achteruit kunnen leunen. En ik had minder mensen ‘op hun tenen gestaan’. Ik ben enorm blij dat ik deze kennis en ervaring nu kan overbrengen op andere artsen. Zodat zij niet in alle valkuilen hoeven te stappen.
De VNVA probeert ook haar leden te verbinden, kennis te laten delen en actief op zoek te gaan naar wat er nodig is voor ontwikkeling en positionering van vrouwelijke artsen. De VNVA is zeer actief in het aanbieden van een platform voor iedereen die iets in de zorg wil verbeteren. Dat zijn ook aspecten dat ik waardeer in de VNVA.