Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

De gestreste samenleving

Gerecenseerd door: Geesje Nijhof

Stephan Claes, De gestreste samenleving. Waarom we alles hebben maar toch ziek worden. Lannoo Campus, 2023. ISBN 9789401493093

Dit boek is geschreven vanuit verwondering van een Belgische psychiater die op zijn spreekuur veel patiënten krijgt waarbij er klachten zijn die geen duidelijke medische diagnose hebben. Deze patiënten hebben gemeen dat ze het hele medische circuit al gepasseerd zijn en uiteindelijk doorverwezen zijn naar de psychiater. Het gaat dan bijvoorbeeld om chronisch vermoeidheidssyndroom, SOLK, prikkelbare darmsyndroom, burn-out etc. In het boek worden deze klachten samengevat als uitputtingssyndroom. Het boek heeft vijf hoofdstukken, namelijk: lichaam en geest aan de grens, het lichaam spreekt, waar komt die druk vandaan, wat kunnen we eraan doen en de uitdaging.
Het boek geeft geen oplossingen. Benadrukt wordt dat we in onze samenleving dikwijls niet meer in staat zijn op tijd naar ons lichaam te luisteren en daardoor onvoldoende hersteltijd nemen. We willen teveel en beseffen onvoldoende wat we nodig hebben in het hier en nu. In het onderdeel wat we kunnen doen om het uitputtingssyndroom aan te pakken staan veel methoden die uiteindelijk wel verlichting geven maar uiteindelijk symptoombestrijding zijn. Schrijver pleit ervoor dat we een aantal (bijna) vergeten vaardigheden weer aanleren en gaan inzetten om het uitputtingssyndroom te lijf te gaan. Het gaat dan om de vaardigheden: Mededogen (vooral met jezelf), Zelfkennis, Vergeving en Dankbaarheid. Vooral die vergeten vaardigheden nodigen uit tot reflectie op jezelf en je omgeving. De schrijver beoogt met dit boek ook het opgang brengen van de discussie met betrekking tot het uitputtingssyndroom.

537x840
Sluiten
X Zoek