Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Komt een dokter bij de dokter

Gerecenseerd door: Aisa Kariman

Komt een dokter bij de dokter, Jolien Plantinga

Jolien Plantinga is huisarts en maakte vele reizen, o.a. met een campertje door Japan. Zij kreeg Lyme , maar genas in 2004, helaas kwam het in 2019 weer genadeloos terug. Het boek neemt je mee in een worsteling met haar zelf en specialisten: vooroordelen over chronische Lyme verpakt in bot gedrag en een slecht luisterend oor.

Er volgt een zoektocht naar behandeling en erkenning. Na een gedeeltelijk herstel met restschade en therapie, gaat ze verder op zoek naar acceptatie, zingeving en berusting.

Tijdens haar ziekteproces reflecteert ze op haar eigen doen en handelen als huisarts, afgewisseld met gedichten en beschrijvingen van de chaos in haar hoofd.

Eén van de gedichtjes:

Medische dogma’s

Zelfs bergen verplaatsten zich

Hoop voor de toekomst

Het boek start met een gebeurtenis waarbij Jolien met een zieke-door haar opgevangen vluchteling- Hassan bij een arts is. Verbijsterd lees ik dat de arts geen moeite neemt om een telefonische tolk in te bellen. Deze start met desinteresse in de patiënt gaat als een rode draad door het boek.

Door het boek te lezen leert men de verschillende symptomen van neurologische Lyme, alhoewel er vanuit neurologisch gezichtspunt op dit punt geen erkenning komt voor Jolien omdat bij haar de ontstekingscellen afwezig waren. Ondanks wetenschappelijke artikelen en richtlijnen van het RIVM, gaat ze volgens de neurologen dan door als patiënt met “niet aangeboren hersenletsel”. Daarnaast geeft Jolien een kijkje over het denken in “Deep Democracy”

Het is een rauw boek, waarin diepe dalen tot je komen en vanaf de start van het boek werd het duidelijk dat er nog steeds artsen zijn die weinig mee kunnen leven met hun patiënten, weinig compassie hebben en liever vasthouden aan oude informatie, “de expert-bias” zoals Jolien dat noemt. Aan de andere kant is er veerkracht en laat ze positieve lichtpunten zien, zoals de steun van vrienden, een aardige neuroloog en het contact met een patiënt met Lyme.

De klachten presentatie in het boek lijken ook op ME en post-COVID klachten, ziekten die nog steeds onbegrepen zijn en vaak als SOLK worden weggezet. Hopelijk breek dit boek een lans. Overigens gaan de royalty’s voor 100% naar onderzoek en voorlichting over Lyme.

Persoonlijke noot van de recensist:

Jaren geleden ontmoette ik Jolien tijdens een nascholing, haar eerlijkheid en haar lach waren mooi om te zien, een avontuurlijke en sterke vrouw. Door dit boek te lezen ga je met haar mee in een ander avontuur, haar veerkracht is bewonderenswaardig. Net als Jolien, hoop ik dat ieder mens iets heeft aan dit boek, als mens, als patiënt, als dokter of als combinatie van alle drie. Wij als artsen zouden medeleven hoog in het vaandel moeten hebben.

Sluiten
X Zoek