Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Wat kun je doen aan dementie?

Dr. Jurgen Claassen, prof. dr. Roy Kessels en dr. Petra Spies: Wat kun je doen aan dementie? Met als ondertitel: De effecten van medicatie, leefstijl, voeding en geheugentraining.

Zeer toegankelijk boek met adviezen voor elke dag, liefdevol geschreven. Hoe kun je voorkomen dat de ziekte dementie erger wordt. De ziekte zelf is niet te genezen maar je kunt wel leren er beter mee om te gaan.

De verschillende soorten dementie worden beschreven, een hersenziekte waarbij vaardigheden verloren gaan door schade in delen van de hersenen. Na de diagnose, Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy-body dementie of frontotemporale dementie volgt een inventarisering wat mensen met die diagnose aan hulp behoeven. Daarvoor kun je een zorgtrajectbegeleider, ook wel casemanager genoemd inschakelen. Deze kan helpen een persoonlijk advies samen te stellen, heeft kijk op het aanbod in de regio en, heel belangrijk, ook oog voor de mantelzorger.

Lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op de dementie, het versterkt de spieren en vermindert vallen, en bevordert goede slaap. Tevens is er aandacht voor goede voeding.

Er zijn geneesmiddelen voor dementie, maar hun effect is klein, hoewel soms waardevol.

Al vanaf het begin van de ziekte zijn er geheugenstoornissen. Het heeft geen zin geheugentrainingen aan te bieden. Bij geheugenstrategietraining wordt gebruik gemaakt van vaardigheden die niet gestoord zijn, b.v. lezen of schrijven. Externe middelen zoals een agenda of pillendoos kunnen helpen.

Een nieuwe vaardigheid aanleren kan alleen succesvol zijn als er geen fouten worden gemaakt tijdens het leerproces.

Nicole Kronjee, arts np

881x1200
Sluiten
X Zoek