Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Artificial intelligence, een vloek of een zegen?

maandag 23 september 2024

Door Lewi Vogelpoel, ambassadeur thema AI & Politica

Deepfake video’s, extreme online trollenacties tegen vrouwelijke politici en bevooroordeelde algoritmes van sociale media zijn een actueel probleem. Ze belemmeren de deelname van vrouwen aan de politiek. Een onwenselijke ontwikkeling.

De Prinsessendag 2024 stond dit jaar in het teken van de Artificial Intelligence & Politica. Politiek en kunstmatige intelligentie, twee zaken, waarvan de ontwikkelingen in combinatie, maar ook elk op zich, onze continue aandacht vergen, willen ze ook blijven voldoen aan wat wij belangrijk vinden. Het is belangrijk om als vrouwen vertegenwoordigd te blijven in de politiek en aan de basis te staan van de ontwikkelingen van de Artificial Intelligence.

De politiek lijkt vaak een ver van ons bed show, echter als je bedenkt dat de politiek besluit over onze wet- en regelgeving zoals de Wet BIG, de zorgverzekerings- en euthanasiewet, komt het ook voor zorgverleners al een stuk dichterbij.

Daarnaast treffen sommige beleidsmaatregelen en wetten voornamelijk vrouwen dan wel andere specifieke groepen binnen onze samenleving. Denk dan bijvoorbeeld aan wetten tegen discriminatie, voor gelijke rechten, rond het toestaan van abortus, maar ook beleid dat leidt tot minder verloskamer-locaties of het al dan niet vergoeden van anticonceptie.

Beleid en wetgeving zijn echter sterk afhankelijk van de gestelde ambitie en input voor en tijdens hun ontwikkeling. Dit geldt zeer zeker ook voor de ontwikkelingen binnen de kunstmatige intelligentie. Dat de inbreng daarbij van een goede afspiegeling van onze samenleving komt, is dan ook essentieel voor het behalen van een evenwichtige uitkomst, vrij van vooroordelen en rekening houdend met de belangen en noden van eenieder.

Dat kunstmatige intelligentie een steeds grotere impact zal krijgen op ons dagelijks leven is vrijwel onvermijdelijk. Of kunstmatige intelligentie een vloek of een zegen gaat worden voor vrouwen, hangt, net als bij beleid, af van de bijdrage van vrouwen bij het stellen van de doelstellingen en bij de input voor en tijdens de ontwikkeling daarvan. Ik ben dan ook blij dat 12 organisaties, waaronder de VNVA, het ambassadeurschap oppakken om het belang van Artificial Intelligence en politiek het komend jaar uit te dragen.

Dames, “De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten” (Els Borst). Laat u niet ontmoedigen, blijf u vooral bemoeien met de politiek, stuur aan op gewenste ontwikkelingen en toepassingen van kunstmatige intelligentie, laat het een zegen zijn.

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek