Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Cardioloog Angela Maas over corona: "Reken maar dat een vaccin geen oplossing biedt"

dinsdag 26 mei 2020

Bron: Linda.nl

Ruim 40 procent van de mensen die overlijdt aan het coronavirus heeft onderliggende hartklachten. Cardioloog Angela Maas van het Radboud UMC legt uit wat juist deze groep zo kwetsbaar maakt.

Ook vertelt ze wat er volgens haar moet veranderen om het coronavirus ‘weer de baas’ te worden.

Cijfers

In Nederland zijn inmiddels zeker 5830 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zo’n 70 procent van hen had onderliggende aandoeningen, blijkt uit cijfers van het RIVM. Vooral het hoge percentage van sterfgevallen met hart- en vaatziekten (43,5%) valt op.

Waarom is het coronavirus juist voor deze groep extra gevaarlijk?
Dr. Maas: “Als een corona-infectie uit de hand loopt, kan de infectie ook het hart bereiken. Covid kan bijvoorbeeld voor hartontstekingen zorgen. Om daarvan te genezen moet je hart extra werk leveren. Als het al beschadigd is, of bijvoorbeeld bloed niet goed kan rondpompen, komt zo’n ontsteking veel harder binnen. Dat maakt deze groep kwetsbaar.”

“Hartpatiënten zijn overigens niet de enige groep voor wie het virus dodelijker is dan gemiddeld. Ook patiënten met diabetes type II lopen extra risico. Maar wat volgens mij nog veel interessanter is, is dat er veel meer mannen dan vrouwen sterven aan het coronavirus.”

Is daar een verklaring voor?
“Vrouwen hebben een beter immuunsysteem. X-chromosomen zorgen dat het coronavirus wordt afgeweerd en wij hebben er daar twee van en mannen maar één. Zodoende kunnen vrouwen het virus efficiënter bestrijden.”

In dit geval kun je dus spreken van een sterker geslacht.
“Ja. Al kan een goed afweersysteem ook nadelen hebben, bijvoorbeeld wanneer het lichaam het eigen immuunsysteem gaat aanvallen. Dat soort auto-immuunziekten komen vaker voor bij vrouwen. Maar als je puur naar de covid-infectie kijkt, kun je stellen dat het vrouwelijk lichaam beter tegen dit virus bestand is.”

“Tegelijkertijd is ‘beter bestand’ natuurlijk niet hetzelfde als immuun. In New York en Italië zijn best veel vrouwelijke artsen en verpleegkundigen overleden aan het coronavirus en in Nederland ook een paar. Onze ‘beschermingsmuur’ is misschien iets dikker, maar als het virus keer op keer de kans krijgt ertegenaan te duwen, kan ‘ie alsnog instorten.”

Lees het hele interview op www.linda.nl
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek