Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Impressie van het lustrumcongres “Meer dan slachtoffer, 5 jaar integrale hulpverlening”

zondag 22 oktober 2017

Impressie van het lustrumcongres “Meer dan slachtoffer, 5 jaar integrale hulpverlening” van het centrum voor seksueel en familiaal geweld in Nijmegen op 20 oktober 2017Het centrum voor seksueel en familiaal geweld te Nijmegen vierde op vrijdag 20 oktober het eerste lustrum in de vorm van een congres voor zowel ervaringsdeskundigen als hulpverleners uit diverse disciplines en wetenschappelijk onderzoekers. De belangstelling was groot, het auditorium van het UMC St Radboud in Nijmegen zat goeddeels vol.

Het centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen is een partnerschap van de Spoedeisende Hulp, het UGC Heyendael, de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, GGD Gelderland-Zuid en politie Oost-Nederland. Een van de oprichters is Toine Lagro, emeritus hoogleraar vrouwenstudies. Ook nu is zij als hoofd nog sterk betrokken bij het centrum.

Het centrum richt zich enerzijds op slachtoffers (mannen en vrouwen) van acuut geweld (korter dan 7 dagen geleden) die als zij dat wensen medische-, forensische- en psychologische zorg krijgen, 24 uur per dag; anderzijds wordt op consultatiebasis binnen kantooruren ook hulp geboden aan slachtoffers en hulpverleners die vragen hebben over niet acuut seksueel geweld.

Doel hiervan is:

  • • Sneller professionele hulp door multidisciplinaire zorg op een plek
  • • Vermindering van medische problemen als gevolg van seksueel geweld, zoals buikpijn, ongewenste zwangerschap, soa’s en seksuele problemen
  • • Vermindering van psychologische problemen zoals PTSS, depressie, angststoornissen door middel psychologische hulpverlening
  • • Toename van opsporing door de politie en berechting van de dader van het geweld

Na een welkomstwoord van Paul Smits, vertegenwoordiger van de Raad van bestuur van UMC Radboud en burgemeester Hubert Bruls, die vertelde over zijn ervaringen met het Centrum sinds de oprichting werd het licht in de zaal gedempt. Vanachter een scherm vertelde Kim van Laar, niet alleen pedagoog maar vooral ervaringsdeskundige over haar eigen ervaringen als jong meisje van 15 met familiaal en seksueel geweld. ”Onze stem, onze kracht”. Ik vond het een heel indrukwekkend verhaal en bewonderde haar moed dit voor een zo groot gehoor te durven vertellen. Er kwam veel los in de zaal.

Vervolgens vertelden Toine Lagro en Karin van Rosmalen, huisarts-onderzoeker en gepromoveerd op “Family violence: Young People, adult worries” (over een eHealth-interventieprogramma(“Feel the Vibe”) voor jongvolwassenen die te maken hebben gehad met familiaal geweld, over hoe slachtoffers doorgaan met hun leven na een trauma.

Na de koffiepauze vertelde psychiater Patricia van Wijngaarden over haar ervaringen met jongvolwassenen met ADHD, die niet alleen impulsief en avontuurlijk zijn maar vooral erg kwetsbaar op het gebied van verslavingsgevoeligheid maar vooral voor seksueel geweld. Een bijzonder levendig verhaal waar ik veel nieuwe dingen hoorde, waarvan ik niet direct op de hoogte was.

Volgden nog een verhaal van Bouko Bakker, senior adviseur voor diversiteit bij Rutgers over seksueel en relationeel geweld bij LHBT(lesbiennes, homo-, bi- en transseksuelen met vooral veel cijfers.

Na de lunch werden we behoed voor een post-maaltijd dip door een opkikker van het creatieve duo Spijker en Hamer, dat ons door een theatrale dialoog weer helemaal bij de les bracht.

Maartje Loeffen, huisarts-onderzoeker en gepromoveerd op het Mentormoederproject, een vorm van laagdrempelige hulp bij seksueel en familiaal geweld, vertelde daar uitgebreider over; tenslotte vertelde hoogleraar GGZ op Radboud UMC Giel Hutschemakers nog over het belang van een integrale benadering voor de gehele zorgketen bij een geweldstrauma.

Een mooi congres, waarbij nog maar eens blijkt hoe belangrijk het is om niet alleen acuut en met meer disciplines in een team hulp te kunnen bieden aan slachtoffers van seksueel en familiaal geweld, maar ook op de langere termijn te zorgen voor de mogelijkheid van consultatie en advies zowel voor betrokkene en hun families als voor hulpverleners. De recente publicaties over lang verzwegen seksuele intimidatie en machtsmisbruik binnen de wereld van entertainment, radio en tv (#metoo) en elders geven aan dat er nog veel werk te doen is!

- Clara Peters

Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek