Maud Graff benoemd tot de eerste bijzonder hoogleraar Ergotherapie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc
vrijdag 21 september 2018Maud Graff is met ingang van 1 september 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar Ergotherapie aan de Radboud Universiteit/afdeling Revalidatie Radboudumc. De leerstoel – de eerste in Nederland - wordt gefinancierd door Ergotherapie Nederland.
Maud Graff is senior onderzoeker en universitair docent bij de afdelingen Revalidatie en IQ healthcare van het Radboudumc en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour in Nijmegen. Ze ontwikkelt, implementeert en evalueert persoonsgerichte Ergotherapie en interdisciplinaire paramedische, revalidatie en psychosociale gezondheidszorginterventies voor mensen met cognitieve, lichamelijke en psychosociale problemen als gevolg van chronische ziekten, of beperkingen door andere aandoeningen of ouderdom. De focus ligt hierbij op verbetering van de deelname aan betekenisvolle dagelijkse activiteiten, verbetering van de eigen regie, zelfmanagement en maatschappelijke participatie met als doel meer kwaliteit van leven en gezondheid.
Maud Graff (Roermond, 1967) studeerde Ergotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, waar ze in 1993 haar MSc behaalde. Daarna werkte zij in zowel de klinische praktijk, onderwijs als aan onderzoeksprojecten. In 2008 promoveerde zij cum laude aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar de effectiviteit en doelmatigheid van persoonsgerichte Ergotherapie bij ouderen met dementie en hun mantelzorgers aan huis.
Sinds 1994 werkt Graff in het Radboudumc, aanvankelijk als ergotherapeut, junior onderzoeker en docent, vervolgens als senior onderzoeker en universitair docent en sinds 2014 als Junior Principal Investigator. In 2015 is ze vanwege haar persoonsgerichte aanpak en methodologische ervaring met het evalueren van complexe interventies bij ouderen, benoemd als Honorary Associate Professor bij de Division of Rehabilitation and Elderly aan de University of Nottingham. Ze won zeven Science Awards, onder andere voor haar innovatieve onderzoek naar de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van de effectiviteit en doelmatigheid van een persoonsgericht extramuraal Ergotherapieprogramma voor ouderen met dementie en hun mantelzorgers (EDOMAH programma). Dit programma is uitgebracht in boekvorm in het Nederlands, Frans en Italiaans maar is inmiddels ook vertaald in het Engels. Zij geeft over dit programma en bovengenoemde onderzoeksmethodologie in diverse Europese landen master courses en is actief in diverse (inter)nationale Ergotherapie en interdisciplinaire onderzoeks-, onderwijs- en maatschappelijke netwerken.
Meer weten? Neem contact op met