Update Centennial MWIA
maandag 16 september 2019door Geneviève Koolhaas
Met veel plezier deel ik met jullie mijn terugblik op de Centennial, het congres waarin we 100 jaar MWIA vierden!
Op 25 juli was het dan eindelijke zover: de Centennial van de Medical Womens International Association (MWIA). Onze Amerikaanse collega’s (AMWA) waren de host van deze feestelijk conferentie met een mooi wetenschappelijk programma in het bruisende New York, waar 100 jaar geleden door het eerste internationale congres door dr. Esther P. Lovejoy werd georganiseerd. Hiermee werden de fundamenten gelegd voor een bloeiende internationale organisatie.
Tijdens de opening werd in een filmpje een indrukwekkend presentatie getoond van alle conferenties over zes continenten waarbij inmiddels ruim 40 landen zijn aangesloten. Het was niet voor het eerst dat het mij raakte om te zien en horen hoe inspirerende vrouwen door de geschiedenis heen gevochten hadden om hun medisch vakmanschap te mogen uitoefenen.
Congressen van de MWIA worden getekend door de historische gebouwen waar onderzoeksresultaten en levenswijsheden worden gedeeld; de Universität Wien (het grootste universiteitsgebouw ter wereld), the British Medical Assocation House en een galadiner in the House of Lords in Londen in 2017. De gasten werden dit jaar in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties welkom geheten.
Geheel in het teken van het thema “Medical women ambassadors of change in a chalanging global world” werden onderwerpen als gelijkheid, leiderschap opnieuw belicht en onafhankelijkheid aangemoedigd zowel in het werk- als hun privéleven. Keynote spreker Gloria Steinem deelde haar vijf levenslessen (plunge into adventure, adapt and stay young, mentor wholeheartedly, live the life you love or love the life you live, be a great friend, dance into the break of dawn!).
In mijn openingsspeech was ik als Chair van young MWIA benoemde ik natuurlijk vol trots hoe blij ik was dat er zoveel (aankomende) jonge collega’s aanwezig waren. Het enthousiasme en de ambitie van de volgende generatie werkten op iedereen aanstekelijk. De netwerkmogelijkheden en mentorschap die MWIA laagdrempelig bieden vormt een ‘sisterhood’ dat gestimuleerd zou moeten worden binnen onze eigen werkomgevingen. Cisca werd terecht in het zonnetje gezet en benoemd als ‘honorary member’, go Cisca!
Natuurlijk werd ook de nieuwe President dr Clarissa Fabre geïnstalleerd. Een enthousiaste punctuele collega van onze Engelse zustervereniging, met wie ik graag samenwerk en die bewezen heeft projecten van de grond te trekken. In haar inauguratie rede belichtte zij de komende 3 jaar vooral ook de jonge(re) collega’s een platform te willen bieden. Muziek in mijn oren. 😉
Ongeveer vijf jaar geleden nam ik de functie van Nationaal Coördinator jaren geleden van Maayke Sluman over, die mij de MWIA-congressen introduceerde als een geweldig inspirerende omgeving, waar je met een boekje en potlood de hele dag wel quotes en wijsheden kan opschrijven. Hiermee ben ik het volledig eens.
Als je deze op een later moment terugleest hebben ze vaak opnieuw de kracht om je stof tot nadenken te bieden. Maar wat ik hier ook aan kan toevoegen is dat zowel Cisca als ik hier graag komen, omdat het iedere keer weer een bijzonder prettig weerzien is van waardevolle collega’s.
Jullie zijn dan ook meer dan welkom bij een volgend (regionaal) congres
Hartelijke groet,
Geneviève Koolhaas
Chair young MWIA
Foto links: Op de foto sta ik naast President Clarissa Fabre, die naast Marion Oko-Owusu staat (secretaris yMWIA, Ghana).
Foto rechts: Selfie; Geneviève, dr Cisca Griffioen, drs Irina Snoeck (kinderneuroloog Haga).