Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Voorwoord nieuwsbrief september 2024

dinsdag 24 september 2024

De kunst van verbinding

Met dit prachtige thema werd het academische jaar op 2 september jl. geopend in Rotterdam. In andere steden stonden vrijheid, geluk, mensenrechten, verwondering in wetenschap en hoop centraal. Hierin ligt een boel potentie verscholen, visualiseer ik bruggen, is er ruimte voor creativiteit, diversiteit én inclusiviteit. Het geeft wat mij betreft de ruimte voor medemenselijkheid en kijken voorbij je comfortabele zone. Want het is geen kunst of uitdaging om in je eigen bubbel te blijven, toch?

Er ligt ook een enorme uitdaging voor ons, want money makes the world go round, maar er wordt een historisch grote bezuiniging, van 1 miljard euro, doorgevoerd op het hoger onderwijs. Penny wise, pound foulish concluderen bestuurders al vanuit alle hoeken. Tijdens het Ontbijt met de Minister van Volksgezondheid Wetenschap & Sport, de dag na Prinsjesdag, deelde mw Agema haar ervaringen en visie met ons; zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmakers.

Wij kwamen helaas niet toe aan het onderwerp diversiteit equity en inclusiviteit ( DEI). En dit is natuurlijk niet alleen een probleem omdat het op 1 oktober Diversity Day is. Dit is vooral een probleem omdat in een snel veranderend zorglandschap met een groeiende gezondheidskloof en toenemende zorgvraag met tekort van handen aan bedden, er veel werk te verrichten is, juist ook vanuit dit thema. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die kansenongelijkheid, glazen plafonds, glazen kliffen, sticky floors, loonkloof en grensoverschrijdend gedrag aantonen. Persoonlijk ben ik vooral bezorgd hoe we die essentiële verbinding niet uit het oog verliezen, in een gepolariseerde samenleving. Een samenleving waar de zuurstof en marges in discussies eerder minder dan meer lijken te worden. Maar ook discriminatie genormaliseerd dreigt te worden. Hoe keren wij dit tij?

Gelukkig zijn er een heleboel gedreven collega’s die hart voor de zaak hebben en gemotiveerd zijn om te schouders eronder te zetten. Een van die inspirerende mensen, namelijk emeritus hoogleraar Marian Mourits, bieden wij 5 oktober a.s. de VNVA Els Borst Oeuvreprijs aan, aan het einde van een mooi symposium. Binnen het thema ‘We moeten – nou ja- veranderen!” zullen experts hun visie en ervaringen delen om ons systeem toekomstbestendiger te maken. In gesprek met elkaar over hoe we veranderingen vorm geven en gelijke kansen waarborgen, zodat wij aan het einde van de dag kunnen concluderen hoe wij passende en inclusieve zorg voor iedereen kunnen leveren.

Ik hoop van harte dat iedereen een goede zomer achter de rug heeft, waarin batterijtjes zijn opgeladen en inspiratie is opgedaan om met het bestuur de schouders onder de VNVA te zetten. Ik kijk uit naar de gesprekken en ga mij bekwamen in de kunst van verbindingen leggen.

Geneviève Koolhaas-Martis,

Voorzitter VNVA

Lees hier de hele nieuwsbrief
Deel dit via:
Naar overzicht
Sluiten
X Zoek