Voorwoord VNVA Nieuwsbrief november 2022
woensdag 16 november 2022Vooruitgang
Zomaar twee berichten op een dag in de krant; de loonkloof en zakenvrouw van het jaar.
‘Vrouwen werken vanaf 14 november de rest van het jaar voor niets.’ Er is immers nog steeds een loonkloof tussen vrouwen en mannen van 13%. Gecorrigeerd voor onder meer leeftijd, opleidingsniveau en soort baan is er nog steeds een verschil van zo’n 7 %. Als het inlopen in dit tempo doorgaat dan duurt het nog tot 2040 voor het verschil weg is. Klinkt niet echt goed. Of toch? Nu ik me bejaard mag noemen zie ik terugkijkend veel vooruitgang. Mijn moeder was fulltime huisvrouw. Ik koos voor parttime werken toen mijn dochter geboren werd. Mijn man ook, wat de vraag bij zijn collega’s ontlokte wat hij dan mankeerde. Immers, als man werkte je hoogstens parttime als je ziek was. Mijn dochter en haar partner werken ook nu ze kinderen hebben allebei fulltime. In werk dus veel meer gelijkwaardigheid. Zou mijn familie trendsetter zijn? Dan komt het wel goed met werk- en inkomensverschillen.
De zakenvrouw van het jaar heet Kristel Groenenboom. Ze is een mooi rolmodel. Ze werd op haar 24e directeur van een containerbedrijf. Natuurlijk scheelt het dat ze het bedrijf van haar vader overnam. Anders was het twijfelachtig of ze wel in die mannenwereld was gaan werken. Dat beseft ze zelf goed. Ik lees dat ze rustig hoge hakken op de werkvloer draagt. Dat ze ongelovige reacties op haar functie met humor pareert. Dat ze 100 uur per week werken kletspraat vindt van mannen die hun gezinsverplichtingen ontlopen. Dat ze een kleine auto voor een vrouw onlogisch vindt, want waar moet je de boodschappen of je shoppingbags dan laten. Dat ze haar rolmodel uitdraagt in lezingen en voor studenten.
Gelijkwaardigheid voor vrouwen en mannen. Ik zie een enorme vooruitgang, maar die heeft veel tijd gekost. Sommige aspecten gaan goed, andere minder. Bedreigingen zijn er ook. Denk bijvoorbeeld aan abortusrechten die in sommige landen ter discussie staan of ingeperkt worden. En dan laat ik ongelijkwaardigheid op grond van bijvoorbeeld huidskleur of geaardheid nog onbesproken. Volledige gelijkwaardigheid? Ik hoop het mee te maken. Misschien? Als ik zo oud word als mijn moeder (93)?
Door: Annelie Bisschops