Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

2024 VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium

“We moeten – nu ja – veranderen!”

Op zaterdag 5 oktober jl. vond het VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium plaats dat werd georganiseerd ter ere van prijswinnares prof. dr. Marian Mourtis. Het symposium was getiteld: “We moeten – nu ja – veranderen!”.

Met een prachtige volle zaal in de Gertrudis Kapel in Utrecht hebben de sprekers ons meegenomen in de noodzaak van verandering.

Inequity en trage doorstroming van vrouwelijk talent naar de academische top worden veroorzaakt doordat de maatstaven waarmee gemeten en bevorderd wordt, nog steeds zijn gebaseerd op traditionele en masculiene normen. Traditioneel in de zin dat er een beeld is hoe een vrouw zich hoort te gedragen en wat er van haar wordt verwacht. Deze traditionele masculiene waarden domineren ook nu in 2024 nog de geneeskunde cultuur in hoe we succes definiëren en wat we zien als goede leiders. En ze bepalen ook nog steeds de maatstaven waarlangs we voorwaarden voor carrièrestappen leggen.

Zolang de maatstaven niet veranderen, zullen feminiene waarden altijd lager gewaardeerd blijven dan masculiene, hetgeen in het nadeel is van de meeste vrouwen, maar ook in het nadeel van mensen uit een minderheidsgroep en een deel van de (bijvoorbeeld introverte) mannen. Zij dringen niet door tot strategische en leidinggevende posities, daar waar ze invloed kunnen uitoefenen en veranderingen teweeg kunnen brengen.

De VNVA dankt de prijswinnares Marian Mourits, sprekers Kiki Lombarts, Barbara van Leeuwen, Larissa van Essen en Egon Hoppe en dagvoorzitter Gemma Kenter voor het mooie programma en de inzichtgevende lezingen.

Fotoverslag

Fotograaf: Maarten van Haaff

Sluiten
X Zoek