Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

'Tips en tricks in de zorg voor de patiënt met een migratieachtergrond', 28 november 2022

Door Lobke Overbeek

Op 28 november jl. is het tijd voor de meest recente huiskamermeeting. Een avond waarin we aandacht besteden aan een groep patiënten die niet bij alle dokters, en überhaupt in de maatschappij, even goed in beeld is. Gelukkig zijn vijf inspirerende vrouwelijke sprekers bereid gevonden om ons meer te vertellen over hun werk en te voorzien van Tips en tricks in de zorg voor de patiënt met een migratieachtergrond.

Zo vertelt Ineke Postma (AIOS Gynaecologie en onderzoeker UMCG) over haar ervaringen en onderzoek rond zwangere migranten. Een groep die extra aandacht behoeft gezien hun kwetsbare situatie. Zo zijn veel vrouwelijke migranten zwanger bij aankomst in ons land. Bovendien is er binnen deze groep sprake van 6,7 keer meer tienerzwangerschappen ten opzichte van de algemene populatie.

Ook Aisa Kariman (waarnemend huisarts, o.a. werkzaam in AZC Ter Apel) en Ida Meijer (JGZ arts) zien in hun dagelijks werk veel migranten. Aisa haalt hierbij onze artseneed aan waarin staat “ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving”. Eerder dit jaar schreef Aisa ook al over haar eigen ervaringen en haar werk in Ter Apel in haar prachtige essay waarmee zij de VNVA Schrijfprijs 2022 wist te winnen.
Beidespreeksters benadrukken hoe belangrijk het is om ook goed de tijd te nemen voor uitleg over wat je doet als arts en met welke redenen, dit draagt bij aan begrip en vertrouwen. Hierbij kunnen tolken een hele waardevolle rol spelen, zodat informatie niet verloren gaat.

Vanuit beleidsmatige hoek neemt Heleen Koudijs (senior adviseur/projectleider Gezondheid Migranten bij Pharos) ons mee in het woud aan regelgeving. Zij maakt duidelijk waarom het waardevol kan zijn om helder te hebben welke wet- en regelgeving van toepassing is op de patiënt die voor je zit om op die manier de best mogelijke zorg voor haar/hem te kunnen organiseren.
Om goede zorg te leveren is het gebruik van een professionele tolk een enorme aanvulling. Voor grote groepen is het niet vanzelfsprekend dat de hulpverlener een tolk kán inschakelen vanwege financiële beperkingen. Nog te vaak worden daardoor kinderen of andere familieleden ingezet om te vertalen met alle beperkingen van dien.

Simone Goosen (Johannes Wier Stichting) maakt zich hard om de beschikbaarheid van tolken weer als algemeen recht terug te krijgen, middels de actie Tolken terug in de zorg, alstublieft.
Met deze vijf sprekers wordt duidelijk dat er veel bevlogen hulpverleners dagelijks proberen de zorg voor migranten te verbeteren en dat we hierin met elkaar nog een extra stap kunnen maken.

Verder lezen?

  • Boeken: Interculturele communicatie in de zorg (Raya Nunez Mahdi et al) & Zorg voor laaggeletterden, migranten en sociaal kwetsbaren in de huisartsenpraktijk (M. van den Muijsenbergh et al)
  • Zo schakelt u een tolk in
  • Prijswinnende essay van Aisa Kariman
VNVA huiskamermeeting

Presentaties

Sluiten
X Zoek